Bulgarije: Daling van aardappel-, tomaat- en meloenproductie

Volgens een analyse van het ministerie van Landbouw produceerden de Bulgaarse telers dit jaar minder tomaten, meloenen en aardappelen. De grootste daling is voor aardappelen (-31,4%).

Dit jaar werden de aardappelen geplant op 49.447 hectare. Dat is 12,5% minder dan in 2014, terwijl de gemiddelde opbrengst daalde met 5,5%. De meeste gewassen registreerde dalingen in de gemiddelde opbrengst, met name tomaten, aardappelen en meloenen. Paprika's zijn een uitzondering, omdat hun productie is gegroeid met 26,1% ten opzichte van 2014. Er was een groei van 13,2% in het areaal en een stijging van 17,7% in de gemiddelde opbrengst.

Een daling van de productie en de gemiddelde opbrengst geldt ook voor de meeste fruitsoorten. De significante daling van de productie is waargenomen in perziken, peren en abrikozen (met tussen 17% en 32%) en in mindere mate in kersen en frambozen (met iets meer dan 7%). Ondertussen is de productie van pruimen met 10% toegenomen als gevolg van een aanzienlijk hogere gemiddelde opbrengst. De aardbeienteelt is ook gegroeid met 16,4%.

De import van groenten en fruit groeit in Bulgarije. Voor de periode januari-juli importeerde het land een totaal van 142.500 ton groenten en 153.300 ton fruit. Dat is respectievelijk 19,7% en 3,7% meer dan in 2014. De aardappel- en tomatenimport steeg het meest: 66% en 31,2%, terwijl de uien-, kool- en bonenimport zijn gedaald.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.