Israëlische tomatentelers protesteren tegen tariefvrije import

De Israëlische telers zijn in protest gekomen tegen de goedkeuring van de Israëlische regering voor de tariefvrije import van maximaal 1.500 ton tomaten uit alle landen in de wereld. De regering nam deze maatregelen om het ernstige tomatentekort van de afgelopen weken op de Israëlische markt te verlichten. Dit leidde echter tot zeer hoge prijzen.

De telers stelden dat de goedkope import alleen op korte termijn de consument zal helpen, maar op de lange termijn zal leiden tot problemen voor lokale telers. Daarbij zijn de telers ook bezorgd dat de openstelling van de markt voor de import een precedent zal scheppen voor een soortgelijk beleid op andere markten.

De agrosector stelde dat de subsidiëring van lokale telers en de kostenverlaging van water voor irrigatie zal zorgen voor een gezond niveau van de lokale productie. Volgens de Israeli Farmers Federation daalde het aantal agrarische activiteiten in het land van 70.000 in 2005 naar 9.000 dit jaar: een daling van 87%. Volgens hun ramingen zal een overheidssteunbudget van 1,18 miljard euro per jaar leiden tot een daling van 12% in lokale productprijzen en uiteindelijk tot de stabilisering van de sector.

Ondertussen zal het tomatentekort naar verwachting toch doorzetten zonder indicatie van lagere prijzen voor de consument.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.