Spanje: Citrus-oogst daalt 20%

In mei, juni en juli was sprake van hogere temperaturen. Ook is het areaal dat was gereserveerd voor de teelt van citrus in Valencia afgenomen. Deze twee factoren, en dan met name de eerste, zullen in 2015/16 leiden tot seizoenen voor sinaasappelen, grapefruit en citroenen met 20% lagere volumes dan die van het jaar ervoor.

De regionale schattingen waren vroeg in het seizoen met 22,3% (3,05 miljoen ton) in Valencia omlaag gegaan. In Andalusië zijn deze omlaag gegaan met 11,2% (1,73 miljoen ton), in Murcia met 23,4% (722,758 ton) en in Catalonië met 5,83% (35,392 ton aan sinaasappelen en citroenen).

Het Andalusische raadslid voor landbouw, Carmen Ortiz, gaf onlangs aan dat de totale citrusteelt in Spanje in het seizoen van 2015/16 neer zou komen op ongeveer 5,7 miljoen ton, wat een afname van 19,2% is.

Regionaal onderzoek dat in juli en augustus is uitgevoerd, laat zien dat er een focus op citrus is in Andalusië (85.000 hectare) met nieuwe variëteiten, als ook een vermindering in Valencia en Catalonië. In Valencia bedraagt de vermindering 162.000 hectare, oftewel 2,02% minder wegens het verlaten van de citrussector of een conversie naar granaatappelen of khaki.

De onderdirecteur van Anecoop, Paco Borrás, omschreef de afname in de oogst als binnen de perken en bevestigde een verbetering in de kwaliteit van het fruit. De coöperatieve onderneming is zodoende vol vertrouwen dat dit citrusseizoen beter zal zijn dan die van de vorige drie jaar. Anecoop is goed voor ongeveer 30% aan de totale binnenlandse omzet (€217,6 miljoen in 2014) en teelt citrus in Valencia, Seville, Murcia en Almeria. Volgens Borrás kan dit seizoen het herstel betekenen voor variëteiten als de Navelina en de Clemenules. Ook ziet hij goede vooruitzichten voor omzet in Europa nu er alternatieven gevonden zijn voor de Russische markt.

Het hoofd van de citrusafdeling van de landbouworganisatie Asaja, Cristóbal Aguado, gelooft dat de uitzonderlijke hitte tijdens de groei van de sinaasappelen en mandarijnen de voornaamste reden is voor de afname in het oogstvolume van de vroegste variëteiten. Aguado heeft bevestigd dat deze afname heeft geleid tot het oppotten van producten door commerciële bedrijven, samen met de toename van 10% tot 15% in het aantal getekende contracten voor extravroege clementine-variëteiten, vergeleken met vorig jaar.

Het hoofd voor AGF bij het COAG, Andrés Góngora, zei dat de uitkomst van het seizoen nog bezien moet worden, omdat huidige projecten nog kunnen verbeteren als de weersomstandigheden meewerken. Dit is ook het geval geweest met recordhoeveelheid aan neerslag, dat samenviel met de rijping van het fruit.

Het hoofd van het UPA voor citrus, Rafael Cervera, benadrukte dat dit citrusseizoen genoeg fruit zal opbrengen, maar niet in excessief grote volumes. Hij wees erop dat Spanje per seizoen een gemiddelde van 4,6 miljoen ton exporteert, nog een miljoen kilo wijdt aan het verwerken tot sap en dat de binnenlandse consumptie neerkomt op ongeveer 600.000 ton.

In Spanje is de opbrengt per hectare toegenomen en zijn de teeltmethodes aan het veranderen met de overstap van traditionele variëteiten (Navelina en Clementine-mandarijnen) naar andere soorten die meer geaccepteerd worden door de markt, met inbegrip van extravroege clementines of late hybride-mandarijnen.

Catalonië
In Catalonië schat de telersvakbond dat de productie van clementines in de Ebro-regio het komende seizoen zal dalen met 50% in vergelijking met het vorige seizoen. De reden hiervoor is de aanhoudende hoge temperatuur van de afgelopen lente, met name in mei. De landbouworganisatie schat een opbrengst van 77.000 ton clementines, vergeleken met de 154.017 ton van 2014-2015 of de 121.669 ton van het seizoen van 2013-2014. Het gemiddelde oogstvolume van de afgelopen drie jaar is 128.500 ton geweest. 

Als dit seizoen een gemiddelde prijs van clementines bij de teler neerkomt op €0,24 per kilo en deze prijs in het vorige seizoen €0,20 was, dan kan het inkomen van Catalaanse telers dalen met zoveel als €12,32 miljoen. Dit verlies in omzet zou met name de economie van de citrusteeltgebieden bij de Ebro treffen, waar de directe en indirecte activiteiten die door de citrusteelt worden gegenereerd erg belangrijk zijn.

Het Ministerie van Landbouw van de regering van Catalonië heeft tot nu toe een geschatte productie geraamd voor sinaasappelen voor het jaar 2015-2016, die neerkomt op 35.262 ton. Dit is minder dan de 37.480 ton, 44.616 ton en 57.982 ton van de vorige drie seizoenen. Zodoende schat het ministerie een afname van 25% voor sinaasappelen vergeleken met de vorige seizoenen en van 5% vergeleken met het jaar ervoor. Dit kan leiden tot een omzet die daalt met €333.000.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.