Duitsers denken dat lokale AGF veilig is
In het algemeen zien consumenten roken, de klimaat- en milieubelasting en alcohol als de grootste risico's voor hun gezondheid. Ongezonde en belaste levensmiddelen werden daarentegen als minder relevant risico gezien dan in het jaar 2014 het geval was.
Gekeken naar de bekendheid van gezondheids- en consumentenonderwerpen zijn er net als in 2014 grote verschillen te zien. Terwijl meer dan de helft van de ondervraagden gewasbeschermingsmiddelen in groenten en fruit of de aanwezigheid van microplastic in levensmiddelen kennen, heeft naar verhouding slechts een klein deel van de ondervraagden al eens iets over arseen in rijst gehoord. Het minst bekend is Glyfosaat, een werkzame stof uit gewasbeschermingsmiddelen. Dit hoewel de discussie rondom het toestaan van deze stof uitgebreid is uitgemeten in de media.
Wanneer mensen gevraagd wordt wat hen het meest verontrust op het gebied van levensmiddelveiligheid, wordt antibioticaresistentie het meest genoemd, direct gevolgd door chemicaliën en resten van gewasbeschermingsmiddelen.
Bron: www.topagrar.com / Alfons Deter