Economische crisis stuwt druivenexport en vermindert hardfruitimport

Portugal verdubbelde export Rocha peren naar Brazilië

Tholen - De export van Portugese Rocha peren voor de Braziliaanse markt verdubbelde in 2014 naar een totale afzet van 51.834 kilo. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse overheid publiceerde op 9 oktober. De totale Braziliaanse import van peren steeg in 2014 met 10 procent van
189.696 kilo naar 208.346 kilo.

EU exporteert sneller en goedkoper
Argentinië is de grootste leverancier voor peren op de Braziliaanse markt. Het buurland heeft hierbij een voordeel op exporteurs in Europa en de Verenigde Staten die een tarief van 10% moeten rekenen. Het seizoen voor Amerikaanse en Europese peren loopt gelijk maar door goedkopere tarieven en sneller transport hebben de Europeanen een steeds groter voordeel ten opzichte van de Amerikanen. Het zijn vooral de Spaanse en Portugese handelaars die hier van profiteren.

Braziliaan eet 3 kg appelen per jaar
De import van appelen steeg in 2014 met 24 procent naar 111.920 kg. Deze stijging zet zich naar verwachting niet door. De reden hiervan is de afnemende consumptie en stijgende prijzen voor import die beide te danken zijn aan de economische crisis.

In Brazilië verschilt de voorkeur voor het soort appelen per regio. Het zuiden is van oudsher Europees georiënteerd en geeft de voorkeur aan grote maatvoering. Brazilianen in het midden van het land willen gemiddelde maatvoering en het noord-oosten eet liever appelen van kleine maatvoering. Deze verschillen zorgen ervoor dat de Braziliaanse markt het hele jaar door van appelen kan worden voorzien. Volgens de Wereld Appel en Peren Organisatie eet een Braziliaan gemiddeld 3 kilo aan verse appelen per jaar.

Export druiven
Wat betreft de export van druiven heeft Brazilië een goed klant aan Nederland. In 2014 ging er 14.927 kg druiven naar de Lage Landen. Over het algemeen nam de export van druiven in 2014 af met 34 procent. het was vooral de interne markt die hiervan profiteerde. Door de economische crisis neemt de consumptie naar verwachting weer af en gaan handelaren zich weer richten op de export. Dit zal zeker terug te zien zijn in de cijfers van 2016.

Lees voor alle cijfers het volledige (Engelstalige) rapport

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.