REO doet oudste klant jongste product cadeau

Roger Velle al 70 jaar over de vloer bij Vlaamse veiling

Roger Velle van de groot- en kleinhandel 'Groenten en Fruit Velle' aan de Belgische kust koopt al meer dan een halve eeuw trouw groenten en fruit op de REO Veiling. Eerst voor zijn vader Maurice, daarna voor zichzelf en nu voor zijn zoon Toon. Zoveel jaren van loyaliteit en waardering voor de veiling verdient een attentie. De REO Veiling zette Roger evenwel niet in de bloemen, maar in de paddenstoelen. De oudste koper op de REO Veiling kreeg het jongste REO product mee naar huis: bio shiitake.


Roger Velle achter de knoppen

De REO Veiling verkocht voor het eerst groenten en fruit op 21 november 1944. Die eerste veildag had plaats in een klein magazijn van een aardappelhandelaar in het stadscentrum van Roeselare. Wegens plaatsgebrek verhuisde de REO Veiling al enkele maanden later naar een gehuurde loods in de Roeselaarse havenzone. In dezelfde periode kwam West-Vlaming Maurice Velle voor het eerst naar de REO Veiling om aankopen te doen voor zijn handelszaak 'Groenten en Fruit Velle'. Zijn 9-jarige zoon Roger was erbij.

Zeventig jaar over de veilingvloer
Zeventig jaar later komt Roger nog elke week over de vloer in de REO Veiling. "En dat zal ik blijven doen zolang mijn gezondheid dat toelaat. Het zal pijn doen als ik niet meer kan komen. De REO Veiling is mijn tweede thuis", zegt Roger. Hij werd in september 79. "In het begin kocht ik groenten en fruit aan voor mijn vader. Vanaf 1962 kocht ik de producten voor mezelf aan. In dat jaar nam ik de handelszaak van mijn vader over. Sinds 1996 staat mijn zoon Toon aan het roer. Vandaag doe ik minstens één keer in de week voor mijn zoon aankopen op de REO Veiling." En net zoals vader Maurice destijds zijn zoon Roger meenam naar de REO Veiling, mochten ook Roger's kinderen Els, Griet en Toon tijdens de schoolvakanties met hun papa meekomen naar de REO Veiling. "Dat was telkens een avontuur", lachen ze. "We kregen soms op onze donder van papa omdat we tijdens de veiling te rap op het knopje drukten en dus de groenten te duur hadden aangekocht. Als we braaf waren geweest, werden we beloond met chocomelk en een pistolet met gehakt. Op de terugweg zaten we dikwijls op de stapels aardappelen en ajuinen in de laadruimte van de vrachtwagen."


Roger Velle samen met zijn naaste familie en commercieel directeur Dominiek Keersebilck van de REO Veiling

Klokverkoop moderniseerde veiling
Roger zag doorheen de jaren de REO Veiling evolueren tot een modern en efficiënt afzetapparaat voor groenten en fruit op de Europese versmarkt. "Wat klein begon, is enorm gegroeid," vertelt Roger. "Vroeger lagen de groenten in stapels op de vloer in de loods en liep de veilingmeester er samen met de kopers tussen om alles per opbod te verkopen. Sinds de introductie van de klokverkoop gaat alles veel sneller en zowel het productassortiment als de productvolumes zijn veel groter geworden. Maar de grootste vooruitgang werd geboekt op het vlak van de kwaliteitszorg. De strengere wetgeving, toenemende controles en een grotere vakkennis bij de producenten zorgden voor een verbetering van de productkwaliteit."

ICT
"De komst van de computer zorgde voor razendsnelle ontwikkelingen in de veilingtechnologieën. Ikzelf heb bewust het digitale tijdperk enigszins aan mij laten voorbij gaan. De computer is niet echt mijn ding. Ik laat daarom met plezier het IT-gebeuren aan mijn zoon Toon over. Hoe meer je bovendien kan, hoe meer je moet doen," lacht Roger. Met zijn mobieltje kan Roger wél goed overweg. Al heeft Roger de laatste tijd soms wat problemen met de volumeknop. Dat zorgt in de veilingzaal dikwijls voor grappige momenten als bijna iedereen kan meeluisteren met zijn telefoongesprek. "Ik word hardhorig," verontschuldigt Roger zich.

Meer informatie:
REO Veiling
Herwig Willaert
E: Herwig.Willaert@reo.be
www.reo.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.