Verwachtingen van de oogst van 2016

Toename exportvolumes van Zuid-Afrikaanse druiven

Het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen van 2014/15 kende een scherpe stijging in productievolumes. Er was sprake van een toename in het areaal van 9,36% ten opzichte van het seizoen daarvoor. Deze groei van 2728 hectare in de afgelopen drie jaar betekent dat de productievolumes significant toe zullen nemen in de komende 2 tot 5 jaar. Als 2014/15 wordt beschouwd als een indicator, is het duidelijk dat de Zuid-Afrikaanse oogst de gemiddelde 55 miljoen aan 4,5 kilo cartons heeft overschreden en nu schuift naar meer dan 60 miljoen cartons van 4,5 kilo.


Willem Bestbier, CEO van SATGI, legt uit dat de toename in volumes voor de komende paar jaar niet alleen neerkomt op nieuwe aanplanting, maar ook komt door het feit dat oude variëteiten worden vervangen door nieuwere soorten met een hogere opbrengst.

"De oudere wijngaarden worden vervangen met pitloze variëteiten met een hoge opbrengst, omdat de variëteiten met pit minder populair worden. De teeltomstandigheden zijn uitstekend in alle regionen, maar we hebben wel een droge winter gehad en wat regen in de latere regionen zou erg welkom zijn."

Zuid-Afrika wacht nog op toegang tot de Thaise markt. Dit is een lang proces geweest, dat met eind september al toestemming had moeten krijgen. Bestbier legt echter uit dat er sprake was van een instabiele overheid in Thailand en dat het comité dat verantwoordelijk is voor de toegang van Zuid-Afrika moest worden gereorganiseerd. Bestbier heeft nog steeds vertrouwen dat dit met het einde van dit jaar verholpen moet zijn, wat betekent dat de latere regionen hiernaartoe kunnen exporteren.

De meer traditionele markten van Europa en het Verenigd Koninkrijk zien er goed uit voor de aankomst van Zuid-Afrikaanse druiven. "De eerste druiven zullen met 3 tot 4 weken aankomen en we begrijpen dat de het late Europese druivenseizoen niet zo goed was. Egypte had ook een moeilijke tijd en Californië en Brazilië hebben ook hun problemen gehad. De markt zou dus relatief leeg voor ons moeten zijn," legt Bestbier uit.

Rapport per regio:
 
Noordelijke provinciën
In deze regio is sprake van nieuwe aanplanting. De belangrijkste regio voor groei is dat deze aanplanting tot volle productie over gaat. De verpakking begint naar verwachting een week eerder, wegens de uitstekende weersomstandigheden. Al met al zijn de volumes zoals verwacht.

Oranjerivier
De omgeving van de Oranjerivier maakte relatief goede omstandigheden mee dankzij uitstekend weer. De nieuwe variëteiten die in deze regio waren geplant komen tot volledige productie. Deze nieuwe variëteiten hebben een groot effect op de productievolumes. Teeltbedrijven met in het verleden een lagere productie zijn gefuseerd met grotere commerciële teeltbedrijven en dit heeft ook geleid tot een toename in de opbrengst per teeltbedrijf.

Olifantsrivier
Deze regio heeft significante groei gezien gedurende de afgelopen drie seizoenen en zal naar verwachting een nieuwe recordoogst bereiken in dit seizoen. De regio had echter ook een droogte, die later in het seizoen een impact kan hebben. De weersomstandigheden zijn uitstekend en er wordt een goede kwaliteit aan druiven verwacht.

Hexriviervallei
De Hexriviervallei heeft de oude Dauphinevariëteiten vervangen met Crimson in de afgelopen vijf seizoenen. De groei in deze regio komt door het areaal aan Crimson dat nu tot volledige productie komt. Over het algemeen zijn de teeltomstandigheden in dit gebied uitstekend, met gezonde wijngaarden die indicaties voor een geweldige oogst geven.

Bergrivier
Van deze regio wordt ook een goede opbrengst met een vroege start verwacht. Regen tijdens de wintermaanden is echter wel een beetje een zorgenpost geweest. De ontwikkeling van de oogst is echter tot nu toe goed geweest.

Voor meer informatie:
Rhomona Gounden
SATGI
Tel: +27 21 863 0366
Email: rhomona@satgi.co.za
www.satgi.com
Skype: rhomonagounden
Twitter: @sati_sa
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.