Huelva: Aardbeienareaal blijft dalen

Volgens Freshuelva zal dit aardbeienseizoen, dat net begonnen is, opnieuw worden gekenmerkt door een areaalvermindering in vergelijking met de 6.300 hectare van vorig seizoen. Het exacte cijfer wordt over 20 tot 25 dagen pas duidelijk, aldus de directeur van Freshuelva, Alberto Garrocho.

Freshuelva benadrukte opnieuw het belang van "diversificatie en de noodzaak om het aardbeienareaal te verminderen," zo stelde Garrocho. Het doel is dat de gemiddelde prijs bij de oorsprong niet onder de 1 euro per kilo komt, want aardbeien zijn bederfelijk en een goede balans van vraag en aanbod leidt tot meer rendement. In feite was het eindsaldo van seizoen 2014/2015 positief, met een omzetstijging van 20,7%, minder beplante hectare en een lichte productiestijging van 3% (288.660 ton) ten opzichte van vorig seizoen.

Teelt
Telers zijn optimistisch over het komende seizoen, want de weersomstandigheden waren dit jaar gunstig voor de aardbeienteelt. De boomkwekerijen hebben tijdens de maand september geprofiteerd van een groter aantal koude uren. In de Castiliaanse provincies Avila en Segovia heeft dit volgens Garrocho "geleid tot planten die in optimale conditie zijn voor de aanplanting in Huelva." Ook leidt de regenval tot waterbesparing.

Diversificatie
De vermindering van het aardbeienareaal is de belangrijkste strategie, uitgevoerd door de sector, in combinatie met diversificatie door de invoering van andere bessen en vruchten. Frambozen en blauwe bessen zijn populair in Huelva. Volgens Garrocho lijken blauwe bessen terrein te winnen op frambozen. Bramen blijven echter achter in deze ontwikkeling. Volgens de gegevens van Freshuelva besloeg het frambozenareaal vorig seizoen 1.500 hectare, 1.400 werd beplant met blauwe bessen, en 90 met bramen. De laatste twee registreren de grootste stijgingen in vergelijking met vorig seizoen (respectievelijk 27,8 en 28,6%).

Rassen
De keuze voor vroege rassen laat zien dat producenten de trend van vorig seizoen volgen, toen veel van hen kozen om de oogst te beginnen in de late en de eerste maanden van het jaar, toen de prijzen nog steeds waren. Daarom is Garrocho van mening dat de aardbeienrassen op een vergelijkbare wijze moeten worden geplant als vorig seizoen, dat wil zeggen de Fortuna, Sabrina en Splendor, en misschien wat meer aardbeien van de rassen Rabida en Primores." Zonder de Candonga te vergeten, die al meer dan een decennium een belangrijk ras in Huelva is.

Bron: agrodiariohuelva.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.