
Tholen - Het hoofdkantoor van de Spaanse garciaBallester groep is gevestigd in Burriana (Castellon). Het commerciële team wordt gevormd door de bedrijven sofWeiss en gBFresh voor respectievelijk de Oost- en West-Europese markt. Het bedrijf heeft pakstatons in Burriana, Vasilisa en Tortosa en eigen plantages in Catalonië (350 hectare), Andalusië (80 hectare) en Valencia (45 hectare).

Een heuse primeur is dat het bedrijf ook een pakstation opent in de omgeving van Sevilla voor het verwerken van de sinaasappelen uit Zuid-Spanje. "Zo kunnen we ons aanbod en service richting onze klanten vergroten", vertelt CEO Jorge García Vicent.

De directeur blikt terug op een goede seizoensstart. "Er is minder volume dan andere jaren geweest, wat er toe geleid heeft dat er gedurende wat langere tijd relatief hogere prijzen zijn geweest. Door een a-typische lente is de smaakkwaliteit goed en is de externe of visuele kwaliteit minder, doordat een grotere hoeveelheid van de oogst afkomstig was van de tweede bloei. We verwachten dat er de komende weken een grote vraag blijft naar zowel mandarijnen als sinaasappelen door de goede interne kwaliteit."

De belangrijkste soorten/ rassen van garciaBallester zijn voor sinaasappelen de Navelina Lane Late en in mandarijnen de Clemenules en de Nadorcott in het tweede/ latere seizoen. In de vroegere soorten/ rassen zijn de Clemenrubí en de Oronules het aan het winnen van de Marisol.

"Europa is verreweg de belangrijkste markt voor Spaans citrus", vertelt Jorge García Vicent. Volgens de CEO neemt de concurrentie vanuit Marokko de laatste jaren flink toe. "Marokko is de laatste jaren een sterk evoluerende markt en zal verder groeien naar één van de grootse concurrenten voor de Spaanse markt. Vooral in het tweede/ latere seizoen waarin de Nadorcott erg belangrijk is."

De garciaBallester groep werkt in een joint venture samen met een producent die biologisch citrus en groenten teelt en verpakt. "Hierbij zoeken we het niet in grote volumes, maar met ons pakket bio-citrus zoeken we meer de niche-markten op", besluit Jorge García Vicent.

Garcia Ballester staat deze week op de Fruit Attraction in Madrid (Stand 10F02).
