Turkse Satuma-exporteurs vrezen voor moeilijk exportseizoen

De export van Satsuma-mandarijnen voor het seizoen van 2015/2016 uit de Egeïsche zeeregio begint op 26 oktober. Wegens de problemen die ervaren worden door aan Turkije grenzende landen en economische crises, hebben Satsuma-exporteurs een pessimistisch vooruitzicht. Turkije behaalde in het seizoen van 2014/15 ongeveer €162 miljoen en is van plan deze cijfers te behalen in het seizoen van 2015/16.

Mandarijnen worden gezien als herfstfruit bij uitstek en een natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. De export van mandarijnen begint binnenkort en de oogst ervan is onlangs begonnen. Hasan Yilmaz van de Vereniging voor Egeïsche Verse Groente en Fruit-Exporteurs, meldde dat er een verwachte daling in opbrengst is van 30% tot 152.455 ton voor het seizoen van 2015/16. Volgens hem is het gewenste niveau van kwaliteit niet gehaald. De oogst in het seizoen van 2014/15 bedroeg 219.173 ton.

Hoewel de satsuma-opbrengst in de Egeïsche regio laag is, zijn er volgens Hasan in Adana, Antakya en Mersin geen problemen. "We verwachten dat onze export naar buurlanden af zal nemen wegens de politieke positie van Turkije. We verwachten dat de export naar Rusland, Syrië, Irak en andere landen in het Midden-Oosten zal afnemen. Er is geen zichtbare toename in vraag vanuit de EU."

"Wisselkoers geeft geen voordeel"

Hasan benadrukte dat de onzekerheid over de wisselkoers een negatief effect heeft op de export. "De wisselkoers geeft geen voordelen. De onzekerheden over de buitenlandse valuta maakt de export moeilijk. De export van Okitsu-mandarijnen, die op 8 oktober is begonnen, dekt momenteel niet de kosten."

Export naar Rusland op de eerste plaats

Volgens informatie van de Vereniging voor Egeïsche Exporteurs heeft Turkije in het seizoen van 2014/15 €162 miljoen aan satsuma-mandarijnen geëxporteerd naar 44 landen. Dit was een toename van 5% ten opzichte van het seizoen van 2013/14. Rusland nam de eerste plaats in met een export van €85,2 miljoen. De Oekraïne was tweede met €32,2 miljoen, gevolgd door Irak met 18,7 miljoen aan export. Hierna kwamen het Verenigd Konkinkrijk (€6,7 miljoen) en Duitsland (€3,8 miljoen).

Bron: zaman.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.