Kansen in Afrika voor citrus uit Egypte

Mahmoud Mahrous leidt een Egyptische groep die is gevormd door telers en exporteurs. De groep heeft drie verpakkingsfaciliteiten die vooral gericht zijn op citrus als Navel- en Valencia-sinaasappelen, vroege en late mandarijnen en citroenen. Hij legt uit dat deze faciliteiten per jaar ongeveer 120.000 ton citrus uit Egypte verwerken.

 
Naast het citrus verwerkt de groep ook ongeveer 5000 ton aan groene, rode en zwarte druiven die verscheept worden naar Europa, Azië en Afrika. "Deze hoeveelheid is volledig onder onze controle, zodat we onze klanten de beste kwaliteit en beste prijzen kunnen bieden vanaf de vroege start tot het late eind van het seizoen," zegt Mahmoud.
 
Luchtvracht naar Azië
"Vorig jaar slaagden we erin om 300 ton aan druiven per luchtvracht te verschepen door middel van ons bedrijf Premiere Cargo. Volgens jaar willen we daar 1000 ton van maken en concentreren we ons op het openen van nieuwe markten zoals Afrika. We zijn ook een van de belangrijkste leveranciers van Egyptische aardbeien naar Azië, Europa en Afrika, met de hoogste kwaliteit en de beste prijzen. We exporteerden dit jaar 10 containers aan granaatappelen en we zijn van plan minstens 50 containers in het komende jaar te verschepen."
 


Hij zegt dat zijn bedrijf tot de twee of drie ondernemingen in Egypte behoort die gecertificeerd zijn om "zero defect"-citrus aan China te leveren. Dit land, dat voornamelijk om grote formaten vraagt, zal zijn eigen Navel-sinaasappelen krijgen in januari of februari, waarmee de deur geopend wordt voor Egyptisch fruit om bij Chinese supermarkten en groothandelaars te komen. "We sturen onze Navel ook naar andere Aziatische landen als Maleisië, Singapore en de Filipijnen, omdat zowel kwaliteit als de prijzen uitstekend zijn."

De groep werkt ook met Valencia-sinaasappelen. Baladi Valencia, dat vroeg in november begint, is ook de enige variëteit dat zonder defecten bij de klanten aankomt. Dit is omdat het van eigen teeltbedrijven afkomstig is, waardoor een goed overzicht over de bescherming gehouden wordt. "Wat citroenen betreft, die doen we vrij vroeg, met goede prijzen voor onze klanten tegen de hoge prijzen uit Turkije."
 

Minder citrus

Wat volume betreft zegt Mahmoud dat de productie in Egypte naar verwachting 15% tot 20% kleiner is dan het vorige seizoen. "We waren niet in staat om de benodigde hoeveelheden te leveren, maar dit jaar plannen we het vroeg, zodat we alle bestellingen uit China aan kunnen."

Afgezien van de net genoemde markten met China als uitschieter, wordt het fruit ook verscheept naar Nederland en Duitsland. Dit jaar is Nile van plan om zaken te beginnen in Afrikaanse landen als Nigeria en Kenia. Azië zal ze niet meer in staat stellen om in de komende jaren nog veel verder te groeien, dus moeten ze nieuwe markten openen. "Het goede hieraan is dat terwijl China de voorkeur heeft voor grote formaten, in Afrika juist medium en kleine formaten populair zijn. De concurrentie is niet zo groot, dus kun je grote hoeveelheden met goede prijzen verkopen," legt hij uit.


Wat betreft de vooruitzichten voor het komende seizoen blijft Mahmoud optimistisch. Omdat de volumes kleiner zullen zijn en minder bedrijven zich bezighouden met Navel, betekent dit dat Nile in staat zal zijn om grote hoeveelheden naar Azië en Europa te verschepen. Valencia kan niet geëxporteerd worden naar China of Europa omdat deze landen grote formaten nodig hebben. Daarom denkt hij dat het seizoen normaal zal zijn. 

Voor meer informatie:
Mahmoud Mahrous
Nile - Elsaad – Gelila Growers
Email: mahmoud.gelila1@gmail.com
Mob.: 00201001880211 (Wathsapp)
00201027090417
Skype : Mahmoudmahrous
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.