Orkaan Patricia spaart Mexico

Tholen - De orkaan Patricia bereikte afgelopen weekend de Mexicaanse kust. De orkaan kwam met een schaal van 5 binnen, maar met dat zij land bereikte nam de kracht af. Voor veel telers was dit een opluchting en dat voerde de boventoon.
Desondanks heeft de storm wel sporen nagelaten. Zo hebben de jalapenos en de komkommers naar verluid wel wat lichte schade, maar de overige kasgroenten niet. Respectievelijk komt de schade voor beide producten op een verlies van ongeveer 8% en 11%, vertelt een teler en exporteur. Deze producten zullen dan als B-kwaliteit verkocht worden.De meerderheid van de kassen staan in het midden van het land en buiten veel regen is er verder niks gebeurd met het gewas. De regen en wind hebben wel materiele schade gebracht aan de kassen. Ook de infratructuur heeft geleden onder de storm. Dit is nadelig voor het vervoeren van producten, maar ook om producten van het land te halen. Dit brengt de houdbaarheid van de producten wel in het gedrang.

Limes en avocado's
De limes zitten meer aan de Golf van Mexico en de orkaan was aan de andere kant. Er was minder wind dan verwacht, maar wel veel regen. Er is hierdoor geen oogst, dus minder volume. De verwachting is dat de prijzen even stijgen, maar ook met een week weer normaliseren, aldus Juan Pablo Anaya from Paplo Produce Imports.
Maggie Bezart van Hall International vertelde dat de avocadotelers blij zijn met de regen na een periode van droogte. De echte schade is nog niet bekend, maar van wat ze zien valt het alles mee. Het zal wel even de oogst vertragen.

Zachtfruit
Voor het zachtfruit heeft de vele regen wel gezorgd voor wat schade. Hoe groot de schade is, is niet duidelijk, maar volgens Miquel Méndez van BQfruits valt het waarschijnlijk mee. "Het gevolg zal zijn dat het fruit dat beschadigd is nu naar processing gaat, maar de verwachting was veel erger." Dat bevestigt ook Mariana Soto van Berrylovers. "Het enige gevolg is dat we even niet kunnen oogsten."

Mango
Het seizoen van mango's gaat pas in januari van start. De hevige regenval heeft geen schade gebracht, aldus Diana Campos van Emex AC.

Texas
In Amerika heeft de staat Texas wel veel regen gehad en zit de schade momenteel alleen in infrastructuur verder is er nog niks bekend.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.