Wetenschappers onderzoeken gebruik van chloor in waswater

Voor de verse gesneden groenten- en fruitsector is de voorkoming van kruisbesmetting tijdens het wassen van groenten en fruit van essentieel belang. Tijdens dit proces kunnen grote hoeveelheden organische bodemstoffen in het water terecht komen. In reactie met chloor ontstaat de mogelijke vorming van desinfectiebijproducten. Kortom, de organische input van bodem- en plantaardige materialen verslechteren, ten eerste, de waterkwaliteit in termen van chloorgehalte en chemisch zuurstofverbuik en, ten tweede, creëert een toenemend gebruik van chloor in het waswater. Het behoud van een goed chloorgehalte tijdens het wasproces is een uitdaging voor de sector. Te weinig chloor vergroot het risico op kruisbesmetting.

Wetenschappers onderzochten tijdens het wasproces de organische input per eenheid van verwerkte producten met behulp van chemische eigenschappen (COD: chemisch zuurstofverbruik of TOC: totaal organische koolstof) van waswater uit vier verschillende groenten (romaine sla, ijsbergsla, wortelen en baby spinazie). De wetenschappers wilden weten wat de nodige hoeveelheid chloor per massa moet zijn voor verschillende verwerkingstechnieken.

Met behulp van een model constateerden de wetenschappers dat voor versnipperde romaine sla, geraspte ijsbergsla, geraspte wortel en baby spinazie een hoeveelheid chloor van respectievelijk 82,1 ml/kg, 94,5 ml/kg, 158 ml/kg en 2,26 ml/kg, nodig was. Uit de wateranalyse bleek dat er een snelle reactie bestaat tussen chloor en de bestanddelen in het waswater na een observatieperiode van 90 minuten. 50% van de vraag naar chloor trad binnen de eerste 5 minuten op. Daarmee benadrukten de wetenschappers de uitdaging voor elke waterbehandelingsproces om de vraag naar chloor te verminderen eens groenten en fruit worden gewassen.

De wetenschappers concludeerden dat de studie informatie geeft voor de engineering en ontwerp van een waterbehandelingssysteem voor waterhergebruik. De studie heeft mogelijk gevolgen voor de toekomstige ontwikkeling van strategieën voor de sector van verse gesneden groenten en fruit.

De volledige studie is te vinden op:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515301663

Bron: ShihChi Weng, Yaguang Luo, Jie Li, Bin Zhou, Joseph G. Jacangelo, Kellogg J. Schwab, 'Assessment and speciation of chlorine demand in fresh-cut produce wash water', February 2016, Food Control, Vol. 60, pages 543-551.

Contact:
Kellogg J. Schwab
Department of Environmental Health Sciences, Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health
615 N. Wolfe St., Room
E6620, Baltimore, MD, 21205 USA.
Email: kschwab1@jhu.edu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.