Financiële steun om traditionele Bulgaarse AGF te redden

Bulgaarse telers die bepaalde traditionele Bulgaarse AGF gaan telen, kunnen op extra financiële steun van de EU rekenen. Volgens de Bulgaarse minister van landbouw, Vasil Grudev zal het RDP-ontwikkelingsprogramma 2014-2020 tussen 1 maart en 15 mei volgend jaar ingaan. 

"Het programma zal met name gericht zijn op gewassen die lijden onder 'generieke erosie' omdat telers ze uit financiële overwegingen niet meer telen. De teelt van deze soorten brengt hogere kosten met zich mee en vanuit de retailbranche is er weinig belangstelling voor. Er wordt hierdoor vaker gekozen voor moderne rassen. De oude rassen zijn echter wel de smakelijke Bulgaarse gewassen die we ons herinneren uit het verleden," licht Grudev toe.De financiële steun is deels bedoeld om de betreffende telers te compenseren en economische stabiliteit te bieden. Telers die overgaan op de teelt van oude rassen kunnen een tegemoetkoming aanvragen van minimaal €223,95 per hectare. €787,39 per hectare voor vaste planten, €429,48 per hectare voor groenten en €536,86 per hectare voor aromatische en medicinale planten.

De lijst van bedreigde producten omvat onder meer een aantal vroege en late abrikozenrassen, komkommers, tomaten, koolsoorten en appelen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.