EO Mecklenburger Ernte GmbH

"Verkoopresultaten appelen stemmen ons positief"

Ook in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is het appelseizoen begonnen en de eerste rassen zijn op de markt beschikbaar. "We hebben de eerste verkoopresultaten ontvangen en deze stemmen ons ronduit optimistisch", zegt Klaus-Dieter Wilke, directeur van de telersorganisatie Mecklenburger Ernte. "Vooral wanneer je de huidige prijssituatie vergelijkt met die van een jaar geleden." Toen hadden een recordoogst en het Russische handelsembargo een negatieve uitwerking op de appelhandel in heel Europa.


Directeur Klaus-Dieter Wilke van de telersorganisatie Mecklenburger Ernte

Ook met de kwaliteit van de appelen is de directeur van de telersorganisatie tevreden: "Met het oog op de kwaliteit hebben onze bedrijven herkend dat men overal op voorbereid moet zijn. Vooral op extreme weerfenomenen zoals de hitteperiode van dit jaar en de klimaatverandering. Onze producenten hebben voorafgaand aan het seizoen, ook met de hulp van de telersorganisatie, voor diverse beregeningscapaciteiten voor hun plantages gezorgd. Zo werden we deze zomer niet te sterk door de grote hitte en de droogte getroffen, wat bij andere producenten in andere regio's misschien wel is gebeurd."

Klassieke rassen
Mecklenburger Ernte heeft zich gespecialiseerd op de verkoop van klassieke appelrassen zoals Jona Gold en Elstar, legt Klaus-Dieter uit. "Andere clubrassen en mutanten spelen bij ons geen rol. Onze telers zijn eerder regionaal en klassiek ingesteld." Ook de verkoop van de appelen gebeurt grotendeels regionaal, aldus Klaus-Dieter. "Vergeleken bij de grote Duitse teeltgebieden zoals het Alte Land en de regio Bodensee, spelen we een eerder ondergeschikte rol. Wij houden ons op de markt staande met een hoge kwaliteit en ons verkoopzwaartepunt ligt in de regio Mecklenburg-Vorpommern, Berlijn en Brandenburg."Verwerkingsappelen
Naast producenten van handappelen telt de regio Mecklenburg-Vorpommern ook diverse industriefruittelers. "Voor onze verwerkingsappelen zijn de telersprijzen in 2015 duidelijk beter dan vorig jaar", beschrijft Klaus-Dieter de situatie. "In het afgelopen seizoen werden er echter ook extreem slechte prijzen betaald. Om de productiekosten van de telers te dekken zijn deze hogere prijzen echter absoluut noodzakelijk. Daarom is de huidige situatie vergeleken bij vorig jaar erg goed."

Export
"De export speelt bij ons tot nu toe geen rol", zegt Klaus-Dieter. "Desondanks ondersteunen we heel duidelijk de intentie van alle Duitse telersorganisaties om nieuwe exportmarkten toegankelijk te maken. In het bijzonder op de nieuwe markten in het Verre Oosten. Gezien de stagnerende consumptiecijfers in Duitsland en Midden-Europa is dit ook een absolute noodzakelijkheid."

Klaus-Dieter Wilke
EO Mecklenburger Ernte GmbH
Wölzower Weg 7, 19243 Wittenburg
Tel. +49 (0) 38852-680-0
k.wilke@eo-gmbh.de
www.eo-gmbh.de

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.