Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische en Nederlandse sla staat in de focus

Marktbeeld Duitsland

Sla
De Duitse productie van kropsla kwam maar langzaam op gang. Dat was echter geen probleem aangezien er voldoende aanbod uit België en Nederland op de Duitse markt terechtkwam. Het Belgische en Nederlandse aanbod kwam bij de klant snel in de focus te staan. Ook qua prijs gaf dit aanbod de toon aan. De binnenlandse partijen moesten zich hier vaak aan aanpassen of bleven qua prijs soms stabiel. IJsbergsla stamde voornamelijk uit Duitsland. De continue goede kwaliteit maakte vaak constante prijzen mogelijk. Deze daalden halverwege de week slechts voor korte tijd als gevolg van een toename van het aantal leveringen uit Spanje. Het aanbod aan Nederlandse partijen was ook groot. De beschikbaarheid van bonte sla nam stapsgewijs af. Het overwegend Duitse aanbod werd zo nu en dan gecompleteerd met Belgische bonte sla. Vanwege de beperkte beschikbaarheid tendeerden de prijzen voornamelijk omhoog. Maar omdat de kwaliteit niet altijd even goed meer was, konden prijsverlagingen niet altijd voorkomen worden. Bij andijvie completeerden de eerste Belgische waren in beperkte omvang het Duitse aanbod. Net als bij veldsla nam de verkoop hiervan toe.

Appelen
Duitse partijen domineerden de markt. De kwaliteit liet zoals gewoonlijk niets te wensen over. Het aanbod nam toe, waardoor zo nu en dan de prijzen verlaagd moesten worden om overschotten te voorkomen.

Peren
In z'n geheel genomen verliep de handel continue en rustig. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. Hoewel de toevoer toenam, konden de prijzen van de voorgaande week vaak aangehouden worden.

Druiven
Italië domineerde de handel met talrijke variëteiten. Alles bij elkaar nam de beschikbaarheid toe. Aangezien parallel hieraan ook de vraag naar druiven toenam, konden de handelaren hun prijzen vaak verhogen.

Pruimen
Aan het einde van het seizoen stonden er nog maar weinig pruimen ter beschikking. De vraag was goed maar vanwege het beperkte productpalet kon er niet altijd aan de vraag worden voldaan.

Kiwi's
Kiwi's uit Nieuw-Zeeland waren het meest op de markt vertegenwoordigd, gevolgd door partijen uit Italië. Het toegenomen aantal leveringen was voldoende om aan de vraag te voldoen.

Citroenen
Aangezien het aanbod uit Zuid-Afrika en Argentinië minder werd, werd de Turkse en Spaanse aanvoer steeds belangrijker.

Bananen
Aangezien de leveringen voldoende werden afgestemd op de afzetmogelijkheden, veranderden de prijzen over het algemeen niet wezenlijk.

Bloemkool
Het Duitse aanbod domineerde de markt, maar nam wel duidelijk af. Belgische en Franse importen namen daardoor duidelijk toe.

Komkommers
Het Duitse komkommerseizoen liep weliswaar ten einde, maar vanwege een gebrek aan verdere afzetkanalen nam het aanbod op de Duitse markt desondanks toe.

Tomaten
Vleestomaten stamden overwegend uit België, plaatselijk ook uit Nederland of Polen. Als gevolg van voldoende vraag bleven de prijzen in de meeste gevallen constant of vertoonden ze een stijgende tendens.

Paprika's
Nederlandse partijen domineerden de markt, gevolgd door Spaanse partijen. De prijzen ontwikkelden zich buiten de gebruikelijke schommelingen zeer verschillend.

Uien
Consumptie-uien kwamen uitsluitend uit Spanje en de prijs bleef meestal op het bestaande niveau. Soms moesten de prijzen echter verlaagd worden ondanks een prima afname.


Publicatiedatum: