Slecht tomatenjaar Turkse telers

Turkse telers hebben te maken met het slechtste seizoen van de afgelopen 20 jaar. Als er geen maatregelen worden getroffen, kan het moeilijk worden de tomaten naar Istanbul, Izmir en Ankara te verkopen. Voor kasgroentetelers in Serik is de verhoging van de belasting op elektriciteit het grootste probleem. Ozturk stelt dan ook voor dat telers een vrijstelling voor deze heffing krijgen.

"De tomatenprijs van €0,21 zal telers de das omdoen", zegt Yusuf Ozturk, gouverneur van het district Serik. In een persverklaring vertelt Ozturk dat de productiekosten van kastomaten €0,80 bedragen. Prijzen moeten volgens hem minimaal €0,52 zijn om de kosten die de telers maken te dekken.

"Telers bevinden zich onder deze regering in een ellendige situatie. Ze lijden verlies op twee fronten. De Turkse munteenheid is de afgelopen tien maanden met 30% in waarde gedaald ten opzichte van internationale valuta. Bovendien zorgde een stijging van de Amerikaanse dollar ervoor dat de productiekosten hoger werden. Onze buren hebben dezelfde problemen. Voorheen exporteerden we het grootste deel van onze tomaten naar Rusland. Vorig jaar verkochten we de tomaten op dit moment voor €0,61. Als de prijzen niet snel stijgen, zullen de tomaten wegrotten in de kassen."

Bron: bugun.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.