Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Plus stapt over op fairtrade haricots verts, limes en physalis

Plus breidt deze week haar Fairtrade assortiment uit met Fairtrade gecertificeerde haricots verts uit Kenia, limes uit Brazilië en physalis uit Colombia. Hiermee gaat Plus, wat betreft de genoemde AGF, voor 100% over op fairtrade producten.

Haricots verts uit Kenia
De Fairtrade haricots verts van PLUS worden geteeld door een groep van 450 kleine telers in Kenia. Het internationale bedrijf Finlays heeft de groentetelers vanaf 2005 onder de arm genomen om ze op den duur tot vijf volwaardige coöperaties te laten ontwikkelen. In 2010 werden de eerste groepen Fairtrade gecertificeerd. De telers zijn blij met de steun van Finlays en Fairtrade, omdat het hen een verkoopkanaal biedt en tot wel 90% van hun geldelijk inkomen oplevert. Zonder die steun zouden de boeren niet kunnen exporteren. Bovendien hebben veel telers dankzij de Fairtrade premie een watertank op hun erf aangelegd, waarmee ze de hete, droge maanden kunnen overbruggen. Ook worden Fairtrade premiegelden besteed aan studiebeurzen voor de kinderen van de groententelers.Limes uit Brazilië

De Fairtrade limes komen van een kleine Braziliaanse plantage: Pritam Fruit Exportaçao. Op deze Fairtrade gecertificeerde plantage werken ruim 60 arbeiders. Gezamenlijk bepalen zij hoe de Fairtrade premie besteed wordt. In de afgelopen jaren is de premie geïnvesteerd in de aanleg van een sportveld en in de aanschaf van bouwmaterialen waarmee de werknemers hun huizen kunnen opknappen.

Physalis uit Colombia
De physalis, beter bekend als de goudbes, ananaskers of kaapse kruisbes, wordt gekweekt door de coöperatie Asoprocien in Colombia. Bij deze coöperatie, die sinds 2011 Fairtrade gecertificeerd is, zijn 37 boeren aangesloten. Dankzij de betaling van een eerlijke prijs en meer zekerheid van afname van de oogst, heeft de coöperatie in de afgelopen jaren haar positie kunnen versterken. De Fairtrade premie wordt met name gebruikt voor de aanleg en onderhoud van landbouwgrond en de verbetering van productiemethoden.

Bron: Max Havelaar

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.