AmazonFresh introduceert verplicht lidmaatschap $299 / Sainsbury's presteert beter dan concurrentie

Aldi breidt uit in Californië en Verenigd Koninkrijk

Ocado aan top van Digital eRetail benchmark
De grootste Britse online supermarkt Ocado staat voor het eerst bovenaan in de eRetail Digital Benchmark van Voice of the Customer. Ocado heeft deze plek verkregen dankzij de goede ervaring van zijn klanten. (edigitalresearch.com)

AmazonFresh introduceert verplicht lidmaatschap van $299 per jaar
Consumenten die gebruik willen maken van online supermarkt AmazonFresh moeten een lidmaatschap van $299 (€262,90) per jaar betalen om gebruik te mogen maken van de besteldienst. Een aantal klanten heeft in reactie al aangegeven elders te kijken voor hun online boodschappen. (geekwire.com)

Sainsbury's presteert beter dan concurrentie

Supermarktketen Sainsbury's presteerde in de afgelopen drie maanden beter dan zijn drie concurrenten, waarmee samen de "Grote Vier" van de Britse supermarktsector wordt gevormd. De prijzenoorlog die tussen deze ketens woedt zorgt nog steeds voor stagnatie wat betreft de algemene marktgroei. Sainsbury's probeert net als concurrenten Tesco, Asda en Morrisons de stroom van consumenten naar de Duitse discounters Lidl en Aldi tegen te gaan door te snijden in de prijzen, een hoge kwaliteit en verbeteringen in de service. Marktonderzoeker Kantar Worldpanel zei dat de omzet van Sainsbury's in het afgelopen kwartaal is gestegen met 0,9%, terwijl de omzet bij Tesco, Asda en Morrisons daalde met respectievelijk 1,0%, 2,9% en 1,4%. Sainsbury's behield zijn marktaandeel van 16,2%, terwijl dat voor de andere drie iets afnam. (Reuters)


Bron: Kantar Worldpanel

Omzetvolume van grote Russische retailers neemt verder af

Russische retailers blijven klanten verliezen als gevolg van de economische crisis, meldt turkrus.com. De drie grootste retailers van het land hebben hun omzetcijfers onthuld voor de eerste 9 maanden van dit jaar. Hieruit blijkt dat uitgaven van consumenten bij Magnit afgenomen zijn met 0,69% en bij Dixi met 4,3%. X5 Retail Group liet echter in dezelfde periode een toename van 2,2% zien. X5 Retail Group was tevens de retailketen met grootste toename in omzet, wat neerkwam op 27,6%. Russische consumenten kiezen wegens hun afnemende koopkracht voor discount-supermarkten.

Australië: Woolworths start nieuwe marketing-campagne
Woolworths is begonnen met een nieuwe marketingcampagne gebaseerd op prijzen. Het is de vierde campagne in vier jaar tijd. Hiermee investeert het bedrijf $500 miljoen (€320,3 miljoen) in lagere productprijzen. (smh.com.au)

Aldi opent winkels in Zuid-Californië
Aldi is van plan om met juli 2016 45 supermarkten te hebben geopend in Zuid-Californië. Een aantal van deze winkels zullen geopend worden in Riverside County. De winkels zullen meer dan 1100 banen genereren, waaronder functies bij het magazijn in het regionale hoofdkwartier in Moreno Valley. De uitbreiding is onderdeel van een vijfjarenplan om in het hele land 650 nieuwe vestigingen te openen voor het einde van 2018. Mogelijke locaties hiervoor zijn de acht meest zuidelijke regio's van Californië: San Diego, Imperial, San Bernardino, Riverside, Orange, Los Angeles, Kern en Ventura. (myvalleynews.com)

Australië: Aldi doet proef met nieuw winkelformat
Aldi voert een proefperiode uit met een modern prototype voor een winkel. Het is voor het eerst in 14 jaar tijd dat de Duitse retailer actief is op de Australische markt, dat er door Aldi geëxperimenteerd wordt met formats en interieurs. In de afgelopen zes maanden zijn vier winkels getest als onderdeel van de modernisering van het merk. Aldi staat nu op het punt om vier nieuwe winkels volgens het nieuwe format op te zetten. Volgens woordvoerders van Aldi zal het echter nog even duren voor een uiteindelijke beslissing over de nieuwe formats genomen zal worden. (smh.com.au)

Asda stopt plannen voor uitbreiding
Supermarktketen Asda gaat de investering in zijn grotere vestigingen versnellen en stopt met uitbreiding om geld te besparen. De reden is hiervoor is dat Asda de scherpe daling in omzet wil tegengaan. Zonder nieuwe cijfers voor investering te geven, zei Asda dat het tempo voor zijn bestaande plannen voor de renovatie van 95 van zijn grotere winkels zal worden opgevoerd. Geplande uitbreidingen in Londen, zoals voor kleinere winkels en pompstations zullen echter worden gepauzeerd. Ook de plannen voor online activiteiten als click & collect-sites zullen stop worden gezet, terwijl gebieden die niet tot de kern van Asda's bedrijf behoren permanent gesloten zullen worden. (Reuters)

Manuel Supermarket presenteert zich op evenement in Dubai

Manuel Supermarket, een in Jeddah gevestigde supermarktketen, presenteert zichzelf op drie evenementen bij de Dubai World Trade Center, waarna het begint met een driejarenplan voor uitbreiding in de Verenigde Arabische Emiraten. CEO Khalid al Darwish is van mening dat de drie evenementen een perfecte springplank zullen zijn om de zichtbaarheid van zijn keten te vergroten in de extreem sterke concurrentie van de supermarktsector van de VAE. De drie evenementen zijn Sweets and Snacks Middle East, The Speciality Food Festival en Seafex. (tradearabia.com)

Omzet derde kwartaal Shoprite slinkt door economie
Shoprite heeft melding gemaakt van een tragere omzet in het derde kwartaal door een zwakkere economische groei en tegenvallende vraag bij zijn consumenten. De winkelketen had een omzetgroei in deze periode van 6,7% vergeleken met 12,3% in dezelfde periode in het jaar ervoor. "De consumentenbasis van Shoprite stond onder druk door de ontslagen in de mijnindustrie, stijgende elektriciteitskosten, een instabiele arbeidsmarkt en een gebrek aan creatie van banen," gaf het bedrijf aan in een verklaring. De omzet van Zuid-Afrikaanse supermarkten steeg met 4,9% in het afgelopen kwartaal nadat de interne inflatie daalde van 6% naar 3,4%. Niet-Zuid-Afrikaanse supermarkten hadden een omzet van 12,8%, ondanks lagere productprijzen en een valuta-devaluatie in de grootste Afrikaanse markten van Shoprite. (cnbcafrica.com)

Shoprite plant openen van meer winkels om dalende omzet te stimuleren
Shoprite wil zijn plan om winkels te openen versnellen om een groter marktaandeel terug te krijgen, nadat hoge werkloosheid en stijgende elektriciteitskosten de omzetgroei in het eerste kwartaal heeft getemperd. Het bedrijf zal 77 nieuwe supermarkten openen in de negen maanden tot juni, vergeleken met 61 winkels in dezelfde periode vorig jaar. Shoprite verloor marktaandeel aan zijn concurrenten in juli en augustus, maar werd aangemoedigd door handel in oktober. (Bloomberg)

VK: Aldi will breidt in 2016 online uit
Aldi UK CEO Matthew Barnes heeft gezegd dat hij de binnenkort te lanceren online portal ziet als een "pad naar winstgevendheid", waarbij als voorbeeld de verkoop van wijn per krat aanhaalt, die in het eerste kwartaal van volgend jaar online mogelijk wordt gemaakt. Aldi is ook van plan om zijn non-food producten zoals gereedschap en fietsbenodigdheden in het tweede kwartaal online aan te bieden. (esmmagazine.com)

Budgens en Londis dragen £3 mln bij aan Booker's jaarwinst
De Britse groothandelaar Booker heeft in zijn tussenresultaten bekend gemaakt dat het verwacht via de recent overgenomen ketens Budgens en Londis een extra £3 miljoen (€4,1 miljoen) te behalen in zijn jaarwinst. Booker gaf ook aan dat het verwacht dat de ketens het volgend jaar £5 miljoen (€6,8 miljoen) zullen bijdragen aan de winst. (esmmagazine.com)

Walmart onthult focus op leveringsketen
Walmart heeft onlangs aangegeven zijn strategische prioriteiten te leggen op plannen voor het verbeteren van zijn Amerikaanse leveringsketen en voor het investeren in e-commerce. Klik hier om het artikel te lezen.

Internationale analyse – Casino nadert binnenlandse comeback

Klik hier om het artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.