Maikel Loots, PEP Business Creators;

Hoe goed scoort uw business t.o.v. andere ondernemingen?

Tholen - "De systematiek is bestaand en beproefd in andere sectoren, maar in de groensector is het nieuw." Aan het woord is Maikel Loots van PEP Business Creators, een bedrijf dat andere bedrijven bedrijfskundig tegen het licht houdt en verder helpt. "Dat wil zeggen, wij analyseren een bedrijf op diens fase van ondernemerschap en vier kerndimensies en maken aldus een 'foto', een assessment van de huidige stand van zaken. Dan blijkt altijd dat een bedrijf op bepaalde punten sterk presteert en op andere vlakken minder t.o.v. andere ondernemingen. Dit geeft de ondernemer een concreet idee van de stand van zaken en de gebieden waarop ruimte is voor verbetering. En die ruimte is er – uiteraard – altijd."Kwantitatief resultaat
Het bedrijf komt tot een dergelijk profiel middels de PEP Business Score, een tool dat tot stand gekomen is uit een samenwerking van verschillende zelfstandig opererende bedrijfskundigen in verschillende sectoren en in zijn concrete vorm is ontwikkeld door een automatiseringsbedrijf. Door het beantwoorden van ongeveer een 60-tal vragen komen de prestaties op de gebieden markt, mensen, financiën en product – de vier kerndimensies op basis waarvan succes en failure gemeten kan worden – in beeld. Vervolgens worden de resultaten door een database met daarin meer dan 1600 bedrijven gehaald en rolt er een score uit afgezet tegen het gemiddelde uit de totale database. "Het mooie is dat dit een kwantitatief resultaat is. Het bedrijf kan zich vergelijken met anderen. Anoniem natuurlijk, maar toch concreet."

Altijd vooruit kijken
De test geef een indicatie van de stand van zaken en reikt verbeterpunten aan. Maar bijvoorbeeld ook banken kunnen de resultaten gebruiken bij het beoordelen van een kredietaanvraag. "Het is – en dat is heel belangrijk – een manier om vooruit te kijken. Bedrijven hebben nogal eens de neiging om bij tegenvallende resultaten terug te grijpen naar vroeger. Want toen ging het goed. En dat is dom. Je moet terug naar de tekentafel. Je moet jezelf opnieuw uitvinden, jezelf opnieuw positioneren. Een bedrijf dat dat geweldig doet is bijvoorbeeld Apple. Die blijven in hun markt, maar weten telkens de consument opnieuw te triggeren."

De omvangrijke database is over de jaren heen- en in samenwerking met een netwerk van andere business developers gegroeid. Zodoende zijn tal van bedrijfsprofielen uit verschillende sectoren als de zorg, de bouw en accountancy voorhanden, maar was de tuinbouw er nog in ondervertegenwoordigd. "Wij zijn pas recentelijk begonnen met het toepassen van de PEP Business Score in de tuinbouw. Daardoor is het directe vergelijkingsmateriaal in de tuinbouw nog beperkt, al kunnen de bedrijfsresultaten uit andere sectoren duidelijke inzichten bieden op gebied van de bedrijfskundige systematiek van vergelijking. In deze andere sectoren beschikken wij over een breed scala aan voorbeelden, waarbij een tweede test, volgend op concrete actie n.a.v. een eerste foto, geleid heeft tot structurele verbeteringen."

"Er zijn heel veel consultancy bedrijven", besluit Loots, "maar er wordt bijna nooit een kwantitatieve foto gemaakt met als basis zo'n uitgebreide database in verschillende sectoren van eerdere resultaten en vergelijkingen. Een rapport waarbij niet alleen alle pijlers en prestaties en doelstellingen inzichtelijk worden gemaakt en gewogen, maar waarbij een onafhankelijke partij jou ook feitelijk kan laten zien waar anderen allicht beter presteren dan jijzelf. Ik denk dat dit heel belangrijk is, want concreet zien waar anderen jou voorbijstreven is pas echt een motivatie actie te ondernemen."

Voor meer informatie:
Maikel Loots
PEP Business Creators B.V.
Spoorakkerweg 2b
5071 NC Udenhout
T: + 31 (0)13 51 111 51
M: +31 (0)6 36 48 94 66
E: maikel@pepbc.nl
www.pepbc.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.