"Malou Even: "Optimisme ondanks 30% daling Israëlisch paprikavolume"

Israëlische paprikasector van vijftig naar tien exporteurs

Tholen - Drie achtereenvolgende dramatische jaren voor Israëlische paprika telers laten dit seizoen zijn weerslag zien. De productie is gedaald van ongeveer 130.000 ton in het afgelopen seizoen naar 90-95.000 ton voor komend seizoen (-30%). Ondanks de afgelopen magere jaren en een late start van komend seizoen, hoopt Malou Even van Arava Export Growers dat het dit jaar voor hun telers weer eens een positief seizoen zal worden.


Malou Even
 
De late start van het seizoen, vermoedelijk week 3 van november, heeft te maken met de extreme hitte in augustus en september. "De eerste zetting is door de hoge temperaturen verloren gegaan. We zullen daarom later starten net als de Spanjaarden", vertelt Malou. "Spanje heeft ook te kampen met een verlaat seizoen vanwege de hevige regenval die zij gehad hebben. Het is even afwachten wat het begin van het seizoen doet, opdat we niet teveel in elkaars vaarwater terecht komen, maar ik ben erg hoopvol", vervolgt ze optimistisch.
 
Daling productie
De enorme daling van de paprikaproductie komt deels doordat het voor de telers niet meer rendabel is paprika te telen voor export, maar ook voor een groot gedeelte door de regering. "De overheid heeft een flinke bijdrage geleverd door subsidie te verstrekken aan telers die zouden overstappen naar een ander product," legt de paprikaspecialist van Arava uit.
 
Telers zijn voornamelijk overgestapt naar dadels en in de tweede plaats naar aubergines. De aubergines zijn gericht op de lokale markt. "Voor de export heb je aubergines nodig die glimmen. Bij de oogst is dat ook wel zo, maar tegen de tijd dat ze in Europa aankomen zijn ze mat en dat wil de consument niet", vervolgt Malou. "Dadels zijn traditioneel een hoog waardig exportproduct uit Israël. De dadels zijn voor veel telers daarom een ideale uitkomst. De bomen hebben drie jaar nodig om wat te kunnen produceren en zijn met zeven jaar klaar voor een volle productie, maar dat houdt de Israëlische telers niet tegen. Sommige telers hebben de jonge dadelboompjes tussen de paprikaplanten geplant en stoppen gefaseerd met de paprikateelt."
 
Minder paprika exporteurs
Naast minder telers zijn er ook aanzienlijk minder exporteurs. Van de vijftig paprika-exporteurs heeft Israël er nog zo'n tien over. "Het gaat hierbij niet om exporteurs die af en toe een container exporteren, maar exporteurs die op regelmatige basis volume exporteren", verduidelijkt Malou. Arava Export Growers is de grootste paprika-exporteur van Israël en heeft ondanks de moeilijke omstandigheden ongeveer hetzelfde volume vast kunnen houden, maar vele andere en vooral kleine exporteurs moesten noodgedwongen stoppen. "Er waren ook veel telers die zelf de export deden. Die zijn niet allemaal overeind kunnen blijven de afgelopen teleurstellende seizoenen."


 
Ook afgelopen jaar was het moeizaam. Het begon hoopvol met de Russische boycot, die zeer positief leek te zijn voor onder andere Israël, maar midden in het paprikaseizoen zakte de roebel in elkaar. "Veel exporteurs maakten een regelrechte switch naar de Russische markt en hebben daardoor veel verloren. Daarnaast hadden sommige exporteurs ook moeite met geld te innen bij de klanten."
 
Ook Arava Export Growers focuste zich meer op Rusland, maar wilde minimaal 40% van het volume op West-Europese klanten blijven doen. "Ik wilde graag consistent blijven leveren aan onze vaste klanten om zo ook de klantenbinding te behouden en ze niet het gevoel te geven dat we ze lieten stikken. Het viel niet mee om het hoofd boven water te houden, maar in het algemeen is het naar omstandigheden goed gegaan."


 
Verbeterde kwaliteit
De afgelopen jaren hebben ook kwaliteitsproblemen de telers parten gespeeld. Door onverwachte weersomstandigheden waar telers niet op berekend waren. "We hebben winters gehad met drie weken achter elkaar regen. Dat heeft een enorme invloed op de kwaliteit van onze paprika, omdat ze buiten geteeld worden."
 
De Israëlische exporteur is hier meer in gaan investeren om klanten beter te bedienen. Telers zijn van oudsher altijd bezig met zoveel mogelijk oogst en worden zo beloond. Arava Export Growers en de telers hebben de handen ineengeslagen om de focus te verleggen naar kwaliteit. "Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het planten van andere, sterkere variëteiten en het aanschaffen van plastic covers ter bescherming bij hevige weersomstandigheden, maar dat niet alleen. We zijn de klanten gaan vragen wat ze willen qua maten en kleuren om meer 'custom-made' te gaan telen. Uiteraard kunnen we niks 100% garanderen, omdat we weersafhankelijk zijn, maar we kunnen er wel zoveel mogelijk op inspelen en ik verwacht om te beginnen een hogere kwaliteit en een betere kleurverdeling dan vorig jaar", aldus Malou Even.


 
oor meer informatie:
Malou Even
Arava Export Growers Ltd.
Tel : +972-3-972-8-104
malou@arv.co.il
www.arv.co.il
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.