Meer vraag naar Marokkaanse avocado's

Hoewel telers wereldwijd voortdurend avocado-bomen planten, is de markt voor avocado's sterk door de grote vraag. Zelfs voor exporterende landen houdt de binnenlandse vraag de prijzen hoog.
"De vraag naar avocado's neemt wereldwijd toe," zegt" Aziz Abdou Simo van ABAZ Societe Civile Agricole. "De vraag neemt toe in Spanje, Chili, Peru en Israël. Alle lokale markten laten meer vraag zien en tegelijkertijd neemt de vraag op de wereldmarkt toe." Met boomgaarden in Marokko verscheept Simo zijn avocado's voornamelijk naar Europa, met Frankrijk en Nederland als belangrijkste bestemmingen. Kopers in Nederland verschepen de ontvangen avocado's verder door, terwijl de Franse markt meer gericht is op de consument.

"Onze oogst loopt van medio december tot medio mei en het merendeel van wat we verschepen, gaat in maart de deur uit," zegt Simo. "We lijken veel op Spanje, dus ons product is bijna identiek aan Spaanse avocado's." Maar in plaats van concurrentie tussen de twee landen merkt Simo dat de sterke vraag betekent dat er genoeg mogelijkheden zijn voor alle exporteurs.


"Er is concurrentie als er meer productie komt dan dat er vraag is," zegt Simo. "Maar omdat er niet te veel productie is, is er geen concurrentie en delen we simpelweg de markt." Vorst en waterschaarste kan het aanbod uit Chili beperken en als de droogte in Californië in de opbrengst snijdt, dan zal de wereldmarkt alleen maar sterker worden.

"Chili en Mexico zullen beiden veel van hun fruit naar de VS sturen," zegt Simo. "Spanje en Marokko gaan beiden normale seizoenen hebben, maar met dezelfde omstandigheden als vorig jaar denk ik dat we weer hoge prijzen zullen hebben." De Hass is de meest populaire variëteit maar het gebrek aan meer rassen kan ook een zwakte zijn als iets de oogst aan Hass zou aantasten.


"De Hass is een van de meest kwetsbare variëteiten, dus als je een enkele keer een erg hete zomer of erg koude winter hebt, zal het al worden beschadigd," zegt Simo. "Dat is samen met klimaatverandering en het gebrek aan water in veel regio's de reden waarom de markt voor avocado's zo snel kan veranderen." Bijen zijn ook een belangrijk deel van de productie van avocado's, wat ervoor zorgt dat telers als Simo gebruik moeten maken van teeltmethodes die grenzen aan biologische teelt om optimale condities vol te houden. Dit wordt allemaal gedaan om de productie op te voeren voor een markt, die zowel thuis als in het buitenland vraagt naar meer avocado's.

"Gedurende de afgelopen drie jaar hebben we 300 tot 400 hectare aan avocado-bomen geplant, maar die zijn nog niet volgroeid," zegt Simo. "Er is meer productie en die neemt toe, maar wel langzaam."

Voor meer informatie:

Aziz Abdou Simo
ABAZ Societe Civile Agricole
Tel.: 00212-522-222488
Email: abaz1@menara.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven