Israël: tot december tomatenschaarste

Shlomo Ben Eliyahu, woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Landbouw heeft laten weten dat de tomatenschaarste in het land nog tot begin december zal voortduren. Hij deed deze uitspraak tijdens een hoorzitting, die in het teken stond van de beperkte AGF-aanvoer op de binnenlandse markt en de mogelijke oplossingen om deze crisis het hoofd te bieden.

Velen zijn van mening dat er te traag gehandeld wordt door de regering en zijn voor opheffing van de importbeperkingen zodat producten uit Europa ingevoerd kunnen worden. Ben Eliyahu legt uit dat de regering een keuze moet maken tussen het verruimen van de invoerbeperkingen of voor het steunen van de lokale land- en tuinbouw. 

Vertegenwoordigers uit de landbouwsector beweren, dat gezien de historisch lage prijzen van de laatste jaren, de huidige schaarste hen niet kwalijk genomen mag worden. Veel telers zijn noodgedwongen gestopt met hun bedrijf of zijn overgeschakeld op het telen van andere gewassen. Volgens ramingen kost de productie van een kilo tomaten €0,57 maar ontvangen telers maar €0,22. Hierbij spelen de hoge arbitragekosten van retailers en handelaren een belangrijke rol. Telers zijn niet direct tegen import, tenzij het op kleine schaal gebeurt. Zij hebben echter wel om overheidssteun verzocht zodat lokale producten een rendabel alternatief blijven.

Volgens Ben Eliyahu is zorgvuldige planning noodzakelijk, wil men een goede opbrengst genereren. Ondertussen heeft de Israëlische consument te maken met een krappe aanvoer en hoge prijzen.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.