Turkse AGF-handelaren boos over media-aandacht hoge mrl's

Cuneyt Dogan, directeur van een vereniging voor AGF-handelaren in Antalya, heeft een scherpe mening over de vaak gehoorde aantijgingen over het hoge gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen in verse Turkse AGF.

Volgens Dogan ondermijnen Turkse landbouwwetenschappers zichzelf in hun eigen sector, omdat de problemen met residuen van gewasbeschermingsmiddelen nu zijn aangepakt. Het Ministerie van Voeding, Landbouw en Veeteelt heeft zeer intensieve metingen hieromtrent gedaan. "Residuen van gewasbeschermingsmiddelen in producten zijn geconstateerd in zeer kleine hoeveelheden. Maar door te zeggen dat er sprake is van residuen, schieten we onszelf in de voet."

Export naar Europa

Volgens Dogan worden voor de export naar Europa en Rusland intensieve controles bij de grens uitgevoerd. "Europa is hypergevoelig wat betreft chemische residuen. Desalniettemin wordt slechts een een zeer kleine hoeveelheid van onze producten teruggestuurd. Daarbij is de standaard voor residu van Europa voor Turkije lager dan voor Spanje en Nederland," zegt hij. Volgens Dogan is de export van tomaten naar Europa laag. "Er worden quota toegepast op de tomaten die in Europa worden geteeld. Daarom is de export van tomaten naar Europa meer aan banden gelegd."

Begin van het granaatappelenseizoen

Het exportseizoen voor granaatappelen is begonnen. "Onze grootste concurrenten in de export van granaatappelen zijn Iran en Egypte. We exporteren naar Rusland en Europa," aldus Dogan. De granaatappelen kosten tussen de €0,15 tot 0,30 per kilo. "De prijzen zijn op hetzelfde niveau als vorig jaar. De producten worden nu verwijderd uit de opslag. De export van granaatappelen zal doorgaan tot het einde van februari." Doga voegde eraan toe dat dit ook geldt voor tomaten en paprika's.

Bron: sabah.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.