Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Risicobeheersing AGF-keten van zaadje tot retailer

Kwaliteit en veiligheid centraal op seminar GroentenFruit Huis en N&S Quality Consultants

Tholen - Dinsdag organiseerden GroentenFruit Huis samen met N&S Quality Consultants een seminar over kwaliteit en voedselveiligheid in de AGF-sector. De deelnemers werden bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van veredeling, microbiologische risico's en risicobeheersing en Ronald Ruijssenaars vertelde over het schandaal uit de vleesindustrie en liet aan de hand daarvan het publiek nadenken over parallellen en eventuele risico's voor de AGF-sector.




N&S directeur Michaël van Duijnhoven begon de middag door de deelnemers bij te praten over de laatste ontwikkelingen bij N&S en de controle op veiligheid en kwaliteit in het algemeen. Hierbij ging hij in de nieuwe AA-kwalificaties, het opleiden van werklozen tot keurmeesters en certificaten voor leveranciers en verpakkingsmensen. Daarnaast werden ontwikkelingen besproken waarbij de handelshuizen niet meer bij de exporteur moet zijn voor een kwaliteitsgarantie maar rechtstreeks bij de teler moet kijken voor een certificaat.


N&S directeur Michaël van Duijnhoven over de laatste ontwikkelingen bij N&S


Aanwezigen: Peter Verbaas van Frugi Venta (links) en Robert van Lokven van Veiling Zaltbommel

GMO
Als tweede kwam Irma Vijn aan het woord. Zij presenteerde als senior policy advisor van HollandBio de stand van zaken in de wereld van veredeling. HollandBio is een belangenvereniging met zo'n 110 leden die de biotech in Nederland op de kaart zet. Naar eigen zeggen helpt de organisatie nieuwe producten in vlotte gang van lab naar consument. Eén van de grootste hangijzers is de goedkeuring door Europese instanties. De gang langs de de bureaus kan namelijk jaren duren. Een volledige aanvraag voor een nieuw product kan bijvoorbeeld 2 tot 6 jaar in beslag nemen. Uiteraard bleef ook het imago van GMO niet onbesproken. "De meeste protesten tegen GMO zijn echter emotioneel. Het ethische bezwaar is inmiddels ingehaald door de praktijk," aldus Irma.


Irma Vijn presenteert HollandBio


Aanwezigen: Smeding Groenten en Fruit met Wim Manshanden (links) en
Johan de Schiffart (rechts)

Parallel met vleessector
Ronald Ruijssenaars werkte 23 jaar in de AGF en zit nu twee jaar in de vleessector, bij het bedrijf Henri van de Bilt om precies te zijn. Van dichtbij maakte hij mee hoe de vleessector onder het vergrootglas kwam te liggen nadat er paardenvlees werd aangetroffen dat doorging als rundvlees. Hij ziet verschillen maar ook overeenkomsten met de AGF-sector. Hierover valt deze week meer te lezen op deze website.


Ronald Ruijssenaars over de NVWA, het vleesschandaal en de AGF-sector


Aanwezigen: Ivo Janssen van Fruit World Breda (links) en Simone Varekamp - van Vliet van Tuinderij Vers

Microbiologische risico's
Tenslotte ging Michel Witmer van Groen Agro Control in op de microbiologische risico's met betrekking tot voedselveiligheid in de AGF-sector. Daarbij gaat het niet alleen over veiligheid van producten. Als voorbeeld noemt hij een Filipijnse boer die inmiddels bijna elke dag zijn plantage 100 kilometer grote hectare Cavendish bananen moet besproeien tegen de gevreesde bananenziekte. Daarbij is het bijna onmogelijk om de omwonenden te ontzien. Als oorzaak voor huidige uitbraken noemt hij intensieve teelt, grootschaligheid en nieuwe teelttechnieken die de kans op het overbrengen van ziekten verhogen. Ook over dit onderwerp leest u binnenkort meer op AGF.nl.


Michel Witmer van Groen Agro Control over risico's van zaad tot retail



Meer informatie:
N&S Quality Consultants
Michaël van Duijnhoven
E: office@ns-quality.nl
T: 0418 57 58 59
www.ns-quality.nl
Publicatiedatum:
Auteur:
©