Nederland tweede bestemming Costa Ricaanse AGF

Nederland is momenteel 's werelds tweede grootste bestemming voor de Costa Ricaanse export en een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Costa Rica. Als voormalig koloniale macht in het Caribisch gebied behoudt Nederland haar interesse in het gebied. De containerhaven ter waarde van bijna 1 miljard euro, die nu in Moín wordt aangelegd door het Rotterdamse APM Terminals, is Costa Rica's grootste buitenlandse investeringsproject. Na APM is de tweede grootste Nederlandse investeerder Heineken, het bedrijf dat 25 procent van Florida Bebidas bezit. Een andere grote speler is Unilever, die vier fabrieken heeft in Centraal-Amerika.

Mette Gonggrijp, Nederlands ambassadeur in Costa Rica, zei dat Costa Rica voor meer dan €2,5 miljard per jaar naar Nederland exporteert — voornamelijk bananen, koffie, ananas en elektronica. Dit maakt van Nederland het tweede grootste afzetgebied van lokale producten na de Verenigde Staten. Maar dit gegeven kan misleidend zijn:

"Aangezien Nederland de belangrijkste toegangspoort tot Europa is, wordt veel van wat de haven van Rotterdam binnenkomt, gedistribueerd naar andere EU-landen", vertelde ze. De Nederlandse export naar Costa Rica komt neer op ongeveer €109 miljoen.

"Vroeger hadden we een ontwikkelingshulprelatie met Costa Rica. Nu is de focus veel meer gaan liggen op politieke kwesties en economische en commerciële zaken", aldus Gonggrijp. "De relatie is in ontwikkeling, vooral met de vrijhandelsovereenkomst EU-SICA, die eind 2013 van kracht werd."

Klik hier om meer te lezen op ticotimes.net.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.