Turkse exporteurs teleurgesteld, Marokkaanse export enthousiast

500.000 Russen tegen vernietiging voedsel

Een petitie tegen de vernietiging van voedsel door de Russische autoriteiten is door een half miljoen Russen ondertekend. Een lichtpuntje voor de Russische economie: tussen juli en september is er voor het eerst in vijf jaar meer kapitaal het land ingestroomd dan dat er weggesluisd werd. Alle verwachtingen spreken echter nog altijd over een kapitaalvlucht over dit jaar. Medvedev zei dat een uitbreiding van de boycot niet gewenst is. Marokkaanse exporteurs zien veel potentie in de Russische markt. De sector doet er veel aan om de producten op de markt te krijgen. De Turkse exporteurs zijn daarentegen teleurgesteld. Waar ze hoopten dat de export zou stijgen, is de export juist gedaald.

Rapport MH17 vandaag gepresenteerd
Vandaag presenteert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid haar rapport met de conclusies uit het onderzoek naar de ramp met de MH17. Het rapport zal naar verwachting definitief openheid geven over de toedracht en oorzaak van de ramp en antwoorden geven op andere vragen die nog open staan. De ramp met de MH17 verkilde de relatie met Rusland verder, sancties volgden, waarop Rusland de grenzen sloot voor voedsel uit verschillende Westerse landen.EU schort sancties Wit-Rusland op
De Europese Unie heeft de sancties tegen Wit-Rusland voor vier maanden opgeschort. De Unie bevroor de tegoeden van 150 personen, waaronder de president en weigerde deze personen toegang tot de Unie. Daarnaast geldt een boycot voor wapens en dual-use goederen. De opschorting zou overigens alleen voor de 150 personen gelden en niet voor de wapenhandel.

Kapitaalvlucht tijdelijk gestopt
Het afgelopen kwartaal zag Rusland voor het eerst sinds vijf jaar weer meer kapitaal het land instromen dan dat er uit vloeide. Sinds de economische malaise kende Rusland een kapitaalvlucht. Tussen juli en september stroomde 5,3 miljard dollar Rusland binnen, aldus cijfers van de Centrale Bank. Hoewel het cijfer positief is, stroomde er nog altijd zo'n 45 miljard dollar het land uit in de eerste negen maanden van dit jaar. Vorig jaar werd in dezelfde periode 76,8 miljard dollar weggesluisd. Verwacht wordt dat dit jaar 87 miljard dollar het land zal verlaten.

500.000 Russen tegen vernietiging voedsel
Een petitie tegen de vernietiging van geboycot voedsel is door 500.000 Russen ondertekend. De opstellers van de petitie roepen Poetin op de vernietiging van geboycotte producten te stoppen. Daarnaast wordt de Doema gevraagd een wet aan te nemen die in beslag genomen producten distribueert onder dat deel van de bevolking dat de producten nodig heeft. Vorige maand maakte de fytosanitaire dienst bekend dat er 738 ton vernietigd is.

Totale boycot ongewenst
Onlangs liet premier Medvedev zich uit over de verschillende verzoeken die de regering zou krijgen over uitbreiding van de boycot. Kleding en tweedehands auto's zijn twee productgroepen waarvoor gelobbyd wordt dat de grenzen gesloten worden. Medvedev gaat niet mee in deze verzoeken. Volgens de premier zou een algehele boycot de kwaliteit van de producten niet verbeteren en schade toebrengen aan de economie.

Marokkaanse export stort zich op Russische markt
Voor de tweede keer organiseert Marokko een Marokkaans festival in Moskou, tussen 6 en 20 november. Doel is om de Marokkaanse positie in de Russische markt te verbeteren, een markt met veel potentie voor het Noord-Afrikaanse land. Volgens de associatie van AGF-exporteurs is de export naar Rusland met 14 tot 20 procent gestegen dankzij de boycot. Handelaren hopen dat de boycot nog aanhoudt. Dat geeft ze de mogelijkheid om een groter marktaandeel te veroveren.

Een handelsmissie van dertig Marokkaanse bedrijven namen deel aan het World Food Moscow. Deze missie werd georganiseerd door het Autonomous Establishment for Export Control and Coordination (EACCE).

Vanaf januari 2016 zal de EACCE de exclusieve instantie voor de bevordering van de agrarische producten export zijn. Rusland is een zeer interessante markt voor de Marokkaanse exporteurs. De Marokkaanse bedrijven slaagden er tijdens de beurs in om contacten te leggen met grote importerende groepen met de nadruk op de kwaliteit kwesties en de voorbereiding op het export seizoen 2015-2016, voornamelijk voor citrus en tomaten.

Moeilijkheden
Volgens Marokkaanse exploitanten is de Russische markt een dilemma vanwege de problemen bij het exporteren. Aan de ene kant is het een strategische markt voor groenten en fruit van het land, maar aan de andere kant moeten exporteurs grote inspanningen leveren met name wat betreft de verbetering van de kwaliteit van het product.
Om dit proces te vergemakkelijken, heeft de EACCE een permanent kantoor in Sint-Petersburg geopend om beter toezicht te houden op de komst van onder andere de containers, etikettering, prijzen.

Dit bureau heeft geleid tot een verbetering van de situatie van exporteurs. Er zijn nu veel klachten over de Russische importeurs, die niet betalen, vooral als gevolg van de volatiliteit van de roebel. Dit is een van de belangrijkste onderwerpen die besproken is tijdens de bijeenkomsten tussen Marokkaanse exporteurs en hun Russische partners.

Azerbeidzjan breidt areaal kassen uit
Kastelers in Azerbeidzjan zoeken naar mogelijkheden om het areaal uit te breiden. De telers zien veel mogelijkheden op de Russische markt. Volgens officiële cijfers van het Ministerie van Economie en Industrie worden al 24 projecten ondersteund met 58 miljoen dollar. Hoewel de export van groenten en fruit in de lift zit, is de groei in de uitvoer beperkt.

Turkse exporteurs bezorgd over 40% exportdaling
Ondanks eerdere berichten over de grote potentie van Rusland maken Turks exporteurs zich zorgen. De potentie vertaalt zich niet in hogere exportcijfers. sterker er werd over de eerste negen maanden dit jaar 40% minder geëxporteerd naar het Zwarte Zeegebied. De voorzitter van de exporteurs vereniging voor de oostelijke Zwarte Zee, Ahmet Hamdi Gurdogan: "We hoopten dat de importstroom van Rusland na de boycot zou verschuiven naar Turkije en dat we meer konden exporteren, maar we zijn in een totaal andere situatie terecht gekomen. Niet alleen is de export niet gestegen, we exporteren zelfs minder." Turkse exporteurs hebben veel geïnvesteerd in de Russische markt. Een verlies van deze markt zou dan ook een zware tegenvaller zijn voor de Turkse handel. Die dreiging is er aangezien Rusland scherpe eisen stelt aan de producten.

Minder afhankelijk van appelimport, meer areaal
Om de afhankelijkheid van de appelimport te verkleinen, moet het areaal vergroot worden tot 65.000 hectare, zei Landbouwminister Tkachev. Daarmee moet de binnenlandse productie 80 tot 85 procent hoger uitvallen. Op dit moment is de markt voor 50% afhankelijk van de import. Er wordt ongeveer drie miljoen ton geteeld en geïmporteerd. Om dit plan van de grond te krijgen, is een investering van vele miljarden euro's nodig.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.