Roemenië stimuleert lokale AGF in supermarkten

Het Roemeense parlement zal misschien supermarkten verplichten om meer binnenlandse AGF en vlees te verkopen in een actie om lokale telers te ondersteunen, meldt Balkaninsight.com. Een wetsvoorstel werd onlangs besproken die zegt dat 51% van de producten in grote supermarkten afkomstig moet zijn uit Roemenië. In de winterperiode zullen er uitzonderingen worden gemaakt. Er mag dan sprake zijn van 70% aan geïmporteerde AGF in het totale assortiment. Een boete voor het niet volgen van deze wet kan oplopen tot 50.000 lei (€11.100). 

"We stellen deze wet op om de aanwezigheid van lokale producten in supermarkten te bevorderen," zegt Ovidiu Dontu van de sociaal-democratische partij PSD. Hij heeft het voorstel voor de wet gedaan en voegde toe dat de maatregel ook bedoeld is om banen te creëren en om omzet te vergroten.

Maar niet iedereen is het ermee eens. Minister voor landbouw Daniel Constantin, lid van een kleine partij in de heersende coalitie, heeft zijn twijfels bij of de wet wel kan werken. "Ik zou uiteraard graag zien dat er alleen maar Roemeense producten in de supermarkten aanwezig zijn. Maar zo'n maatregel kan niet wettelijk opgelegd worden en daarbij heeft Roemenië niet de capaciteiten om alle voedingsmiddelen te produceren die het nodig heeft," aldus Constantin.

Het wetsvoorstel moet nog aangenomen worden door het parlement, het huis van afgevaardigden en de president voordat deze van kracht wordt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.