Ontwikkelingen Amazon Fresh in Engeland en Spanje

Winst Asda haalt voor het eerst £1 miljard

VK: Asda haalt voor het eerst £1 miljard
De winst van supermarktketen Asda, de Britse tak van Walmart, bereikte in 2014 voor het eerst de grens van £1 miljard (€1,35 miljard). Dit gebeurde ondanks een afname in omzet en een klein verlies aan marktaandeel. Volgens een onlangs bekend gemaakt jaarverslag steeg Asda's winst met 1,9% tot £1,013 miljard (€1,368 miljard) in het jaar tot eind december. De reden voor dit resultaat is de vermindering van kosten. Verder gaf Asda aan dat de omzet in 2014 daalde met 0,4% tot £23,2 miljard (€31,3 miljard). De omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn daalde met 1%, terwijl het Britse marktaandeel daalde met 0,1% tot 17,1%. De andere grote drie supermarktketens van het Verenigd Koninkrijk, Morrisons, Sainsbury's en Tesco, hadden allemaal een daling in de winst in dezelfde periode. (Reuters)

VS: Stop & Shop begint renovering A&P-vestigingen
Stop & Shop gaat beginnen met het renoveren van de 25 vestigingen die het bedrijf heeft overgenomen van A&P na het faillissement van deze supermarktketen. De eerste vijf winkels worden volgens de planning geopend op 16 oktober onder het merk van Stop & Shop. De kenmerkende versafdeling van Stop & Shop zal bij elke overgenomen winkel prominent aanwezig zijn. Deze afdelingen zullen een assortiment aan verse, lokaal geteelde groenten en fruit bevatten. Ook bevatten de heropende winkels een uitvoerig assortiment aan natuurlijke en biologische producten, waaronder 1400 Nature's Promise-producten als ook een selectie aan glutenvrije en andere speciale producten. Ook zal de online supermarkt Peapod voor de klanten beschikbaar zijn. (supermarketnews.com)

VS: Amazon Fresh lanceert in Londen
Amazon levert nu voor het eerst vers gekoelde en bevroren producten aan postcodegebieden in Londen als aanloop voor Amazon Fresh. Verse melk, een bak Ben & Jerry's of een pak vissticks kan nu binnen 60 minuten aan de Londense inwoners geleverd worden met de nieuwe leveringsdienst die onlangs is begonnen. Amazon test naar verluid hiermee zijn netwerk voor distributiecentra die volgend jaar in gebruik zullen worden genomen. Momenteel zijn er 50 versproducten in het assortiment in deze proefperiode. Een minimum bestelling kost £20 (€27). (cityam.com)

Boodschappen nu beschikbaar bij Amazon Spain
Amazon Spain is juist van start gegaan in de Spaanse supermarktsector via een nieuwe "supermarkt"-sectie op de amazon.es portal. Momenteel wordt er echter nog geen assortiment aan versproducten aangeboden. in navolging van de activiteiten van Amazon op andere markten in de wereld, neemt Amazon Spain het op tegen lokale supermarktketens als Carrefour, Mercadona en Hipercor door een breed scala aan onbederfelijke waren en huishoudproducten aan te bieden. (euroweeklynews.com)

Japan: Lawson meldt groei in eerste halfjaar.
Lawson meldt een toename van 4,1% in de netto omzet tot JPY1.035 miljard (€7,57 miljard) in het eerste halfjaar, met een winst die 5,1% steeg tot JPY42 miljard (€310 miljoen). Tijdens deze periode versterkte Lawson zijn activiteiten door te focussen op vestigingen, producten en zijn franchise-netwerk. Zo werd het aantal franchise-winkels uitgebreid, een bestelsysteem in gebruik genomen om de in-store beschikbaarheid te verbeteren en werd er geconcentreerd op groeimogelijkheden zoals food-to-go. (igd.com)

VS: Tops benoemt nieuwe directeur, huidige CEO blijft aan
Tops Friendly Markets heeft een nieuwe directeur en COO. De supermarktketen kondigde aan dat John Persons deze taken op zich zal nemen. Tops' huidige directeur rank Curci zal aanblijven als voorzitter en CEO. (syracuse.com)

VS: Publix onderdirecteur Bridges met pensioen

Publix zei onlangs dat David Bridges, onderdirecteur voor de business development van versproducten, op 1 januari na 49 in dienst geweest te zijn met pensioen gaat. (supermarketnews.com)

VS: C&S sluit twee magazijnen van Safeway 
C&S Wholesale Grocers heeft de autoriteiten van Maryland te kennen gegeven dat het twee distributiefaciliteiten in dienst van Safeway zal sluiten met 5 december. Het bedrijf gaat de distributie bij andere centra in Cecil County en Pennsylvania versterken. Onder de te sluiten faciliteiten vallen onder andere een opslagplaats voor versproducten in Upper Marlboro en een magazijn voor algemene koopwaar in Landover. (supermarketnews.com)

VS: Fresh Thyme Farmers Market breidt in Chicago uit met drie winkels

Fresh Thyme Farmers Market gaat zijn aantal winkels vergroten in de omgeving van Chicago. De nieuwe specialiteitenretailer opent vestigingen in deze regio. Een komt in de stad, een in Crystal Lake en een in Naperville. Hiermee komt het aantal winkels van Fresh Thyme in de omgeving van Chicago op zeven. De keten biedt biologische producten voor lage prijzen en heeft recentelijk een centraal ondersteuningspunt in Downers Grove te Illinois geopend. (chainstoreage.com)

VK: Tesco-directeur koopt jaar na aanstelling eerste aandelen
Dave Lewis heeft zijn eerste aandelen Tesco gekocht na meer dan een jaar na zijn aanstelling als CEO bij de noodlijdende supermarktketen. Een aantal Tesco-directeuren hebben bijna £450.000 (€607.533) aan aandelen gekocht, waarbij Lewis goed was voor £200.000 (€270.000). De aanschaf van aandelen komt een dag nadat Lewis zei dat de raad van bestuur hem had verboden aandelen te kopen, omdat hij teveel voorkennis zou hebben over de voortgang van de verkoop van vaste activa en het onderzoek dat door de Serious Fraud Office gedaan wordt naar het boekhoudschandaal van het bedrijf. "We hebben als raad de beslissing genomen om zolang als deze zaken lopen onszelf buiten te sluiten van de handel in Tesco-aandelen," zei Lewis toen Tesco halfjaarsresultaten meldde waarin sprake was van een daling van 55% in de winst. (theguardian.com)

VS: Ohio Grocers benoemt interim CEO

De Ohio Grocers Association heeft onlangs Kristin Mullins aangesteld als interim-directeur en CEO. Ze volgt hiermee Nate Filler op, die eerder aankondigde met 20 oktober ontslag te nemen om een functie aan te nemen als het hoofd van een team voor overheidszaken bij Dayton Power & Light. (supermarketnews.com)
 
Spinneys breidt uit in Egypte
Spinneys heeft een nieuwe vestiging van 3000 vierkante meter geopend in het Giza-district bij Caïro als gevolg van de plannen voor uitbreiding in Egypte van de retailer. Spinneys past zijn hypermarktformat toe waar mogelijk, maar opent ook relatief kleinere supermarkten om winkels te kunnen openen in stedelijke gebieden, dichterbij consumenten. In commentaar op de verandering in strategie zei CEO Mohanad Adly: "Ons groeiplan ziet er anders uit dan een paar jaar geleden, wegens de verwachtingen van consumenten voor gemak en een hoge mate van service. De variërende groottes en locaties van deze winkels zullen Spinneys in staat stellen om een unieke winkelervaring te creëren met een uitgebreid assortiment dat aangepast is per gemeenschap." De winkel in Giza is onderdeel van het doel van Spinneys om in 2015 5 winkels in Egypte toe te voegen. (igd.com)

Spinneys verwerpt fusieaanbod van Sultan Centre in Kuwait
Na een periode van speculaties heeft Spinneys' CEO Michael Wright aangegeven dat het bedrijf niet ingaat op een voorgestelde fusie met de in Kuwait gevestigde retailketen The Sultan Centre (TSC). Wright gaf aan dat Spinneys een snelgroeiende keten blijft en dat het sterker zal zijn als onafhankelijk orgaan, in plaats van in een fusie met TSC. (igd)

Carrefour franchisenemer in Marokko behoudt tempo voor winkeluitbreidingen

Label'Vie, de franchisenemer van Carrefour in Marokko, heeft aangegeven dat het van plan is om genoeg nieuwe winkels toe te voegen om te veranderen in een landelijke keten. Het bedrijf heeft gezegd dat voor het einde van 2015 er gepland is om 5 Carrefour-supermarkten, 1 Carrefour-hypermarkt en 1 Atacadão-vestiging te hebben geopend. (igd.com)

VAE: Majid Al Futtaim legt zich opnieuw toe op verdubbelen in grootte in vijf jaar

Hoewel eerder al aangekondigd, heeft Majid Al Futtaim zich opnieuw toegelegd op het verdubbelen van zijn activiteiten in de komende vijf jaar. Deze mededeling kwam van de CEO van de supermarkt-afdeling van de onderneming, Michael Cesarz, die toevoegde dat hoewel in andere landen waarschijnlijk geïnvesteerd zal worden, de Verenigde Arabische Emiraten op de middellange termijn de belangrijkste markt zullen blijven. (igd.com)

Portugal: Continente zet huismerkaanbod in de spotlights.
Continente heeft aangekondigd dat het een project genaamd "Taste & Approve" gaat opzetten. Hiermee kunnen consumenten feedback geven over huismerkproducten van de supermarktketen. Het project zal in alle formats van de retailer lopen en zal uitgevoerd worden met een "mini-laboratorium" waarin consumenten de producten kunnen uitproberen en een score kunnen geven. (igd.com)

Portugal: Pingo Doce bereidt online lancering voor
Jeronimo Martins's COO, Pedro Pereira da Silva, heeft aangegeven dat de retailer van plan is om een online service voor Pingo Doce op te zetten. Hij zei dat de keten investeert in online retail-activiteiten zodat het de dienstverlening kan lanceren met een efficiënte leveringsketen ter ondersteuning. In 2015 staat de online supermarktsector nog in de kinderschoenen en wordt deze vooral overheerst door Pingo Doce's concurrent Continente. (igd.com)

Brazilië: Super Muffato breidt uit

De in Paraná gevestigde retailer Super Muffato heeft zijn eerste winkel geopend in São José do Rio Preto, terwijl het voorbereidt om zijn aanwezigheid te versterken in São Paulo. Super Muffato investeert ook €6,4 miljoen in een atacarejo-winkel in São José do Rio Preto, die in november 2015 open moet gaan. Dit voordelige, eenvoudige format groeit sterk in de geplaagde Braziliaanse economie, omdat consumenten zoeken naar voordeel en volume. (igd.com)

Canada: Moisson Montreal plukt de vruchten van voedelbankprogramma

Moisson Montreal kondigt met trots aan dat het bijna 855 ton aan voedingsmiddelen heeft verkregen sinds het begin van het Supermarkets Recovery Program (SRP) in oktober 2013. Met uitstekende resultaten in de eerste twee kwartalen in 2015 staat de voedselbank op koers tot maart 2016, waarin naar verwachting 1200 ton aan voedingsmiddelen verzameld zal zijn van supermarkten in de regio van Greater Montreal. Hiermee wordt een groeiend aantal organisaties geholpen dat anders niet de middelen zou hebben om zijn klanten van voedingsmiddelen te kunnen voorzien. "Ons netwerk met partner-supermarkten verbreedt zich. Meer dan 90 supermarkten op het eiland Montreal en aan de zuidkust doneren hun onverkochte producten aan onze organisatie in plaats van dat ze deze als afval laten verwerken. het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Loblaws, Provico, Maxi, Metro en Super C. (CNW Group)

VAE krijgt nieuwe hypermarktketen
De in Qatar gevestigde retailonderneming Saudia Group heeft zijn eerste Kenz-hypermarkt geopend in de Verenigde Arabische Emiraten, in het emiraat Ajman na een investering van AED80 miljoen (€19,2 miljoen) in een winkel van bijna 15.000 vierkante meter. Bij de opening zei de directeur van Saudia Group, Rashid Musthafa Abdu, dat zijn bedrijf van plan was om nog eens AED45 miljoen (€10,7 miljoen) om op korte termijn de grootte van de hypermarkt te verdubbelen. (igd.com)

Slowakije: Tesco krijgt vijfde boete van miljoen

Tesco heeft opnieuw een boete gekregen van €1 miljoen van het nationale levensmiddelenbureau van de Slowakije (ŠVPS) wegens tekortkomingen die bij inspecties in oktober 2014 aan het licht zijn gekomen. Het gaat om een vestiging in Veľké Kapušany in de regio van Košice. Eerder kreeg Tesco van de ŠVPS al vier andere soortgelijke boetes van elk een bedrag dat in de zeven cijfers liep. (spectator.sme.sk)

Lawson breidt snel uit in Thailand

Lawson 108, het buurtwinkelmerk van de retailer in Thailand, is van plan om 119 nieuwe winkels te openen in het komende jaar, waarmee het totale netwerk van het bedrijf neerkomt op 160. Met 2019 is het plan dat er 1000 winkels open zijn. (igd.com)

Metro versterkt positie in Duitsland
Klik hier om het artikel te lezen.


Betekent Amazon Fresh dat leveringsdiensten van supermarkten wakker geschud worden?
Klik hier om het artikel te lezen.

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.