Cypriotische telers woedend om Turkse tomaten

Zestien ton tomaten. Zoveel is er volgens de Cypriotische landbouwvereniging Euroagrotikos illegaal terecht gekomen op de Cyprische markt. De vereniging is daarom boos op Turkse afzetorganisaties.

De vereniging bestaat uit een groep professionele telers van over het hele republiek. Zij behartigen de belangen van de Cypriotische tuinbouwsector. Het is niet de eerste keer dat ze een vinger wijzen naar handelaren en ambtenaren, die een oogje dicht zouden hebben geknepen. De Green Line regels, gemaakt om het Cyprische product beter op de markt te zetten, zou niet nageleefd zijn. De vereniging beweert dat de handelaren zelfs Turkse tomaten aan de nationale garde hebben geleverd.

De groep gelooft dat er geen twijfel over mogelijk is dat de zestien ton tomaten uit Turkije komen. Dit komt door het soort tomaat en de hoeveelheid, wat niet in één dag geproduceerd kan zijn. Er is nog geen officiële reactie op de eisen van Euroagrotikos.

De Green Line regelgeving werd in het leven geroepen na de uitslag van het referendum van 2004 in Cyprus, die beide partijen niet bij elkaar kon brengen in een federale unie. De regulatie nam de maatregel dat alle export producten eerst gekeurd moesten worden, zodat ze zeker te weten van Cyprus komen.

Leden van Euroagrotikos zullen na eigen zeggen, drastische maatregelen nemen als deze situatie aanhoudt.

Grieks-Cypriotische telers moeten regelmatig lokaal geproduceerde groenten weggooien, omdat ze deze gewoon niet verkocht krijgen. Er wordt nog steeds gewerkt aan nieuwe wetsvoorstellen, zodat onverkochte producten niet belanden op de vuilnisbelt, maar kunnen worden gebruikt door liefdadigheidsorganisaties.

Bron: in-cyprus.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.