Argentinië staat genetisch gemodificeerde aardappel toe

Volgens de krant Official Gazette heeft de regering de eerste, door Argentijnse wetenschappers ontwikkelde, genetisch gemodificeerde gewassen goedgekeurd voor menselijke consumptie. Met het toestaan van ziektebestendige aardappelen biedt Argentinië haar bevolking voor het eerst genetisch gemodificeerde levensmiddelen aan.

Na jaren van onderzoek heeft het Ministerie van landbouw haar besluit omtrent de teelt en verkoop van de twee transgene gewassen gepubliceerd. De Kirchener regering vestigt hier graag de aandacht op omdat hiermee het succes van het door haar gevoerde wetenschapsbeleid onderstreept wordt.

De goedgekeurde genetisch gemodificeerde gewassen zijn de HB4 droogtebestendige sojaboon van Indear, een samenwerkingsverband tussen Conicet en Bioceres. En ook een aardappel die resistent is tegen het PVY-virus, ontwikkeld door Conicet en Technoplant. Met de ontwikkeling van deze twee gewassen is Argentinië toegetreden tot de groep landen dat zich bezighoudt met het agrarische biotechnologie, waaronder, Brazilië (1), Cuba (1), Indonesië (1), China (5) en de Verenigde Staten (40).

Bijna 20 jaar nadat het eerste genetisch gemodificeerde gewas werd toegestaan in Argentinië, de Monsanto sojaboon, neemt de regering Kirchener met het toestaan van de transgene aardappel een belangrijke beslissing. Tot dusver heeft Argentinië 32 genetisch gemodificeerde gewassen goedgekeurd; sojabonen, mais en katoen. Geen van deze gewassen is voor menselijke consumptie. Derhalve is er ook weinig verzet vanuit de bevolking geweest bij de invoering van deze gewassen. De goedkeuring van aardappelen zal mogelijk meer weerstand oproepen. Om deze reden zal er niet overhaast te werk gegaan worden en zal het pootgoed pas over twee jaar op de markt komen.

Van de 28 landen die genetisch gemodificeerde gewassen telen, heeft slechts een handvol het aangedurfd om haar bevolking onbewerkte genetisch gemodificeerde producten aan te bieden. In Bangladesh is dit aubergine, in China papaja en tomaten en in de Verenigde Staten een pompoensoort. Er is echter wel een precedent voor de teelt van genetisch gemodificeerde aardappelen. In 1999 hebben Canada en de Verenigde Staten een gentech aardappelras geplant maar dit bleek weinig succesvol omdat bedrijven als McCain en MacDonalds geen interesse hadden om hun klanten genetisch gemodificeerd voedsel aan te bieden.

In het geval van de droogtebestendige sojabonen liggen de zaken eenvoudiger. Om de export van Argentijnse sojasector niet in gevaar te brengen, heeft het Ministerie van landbouw Bioceres verzocht het nieuwe product pas na China's goedkeuring te marketen.

Bron: clarin.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.