Mogelijk late start Zuid-Afrikaans steenfruit

Het Zuid-Afrikaanse steenfruitseizoen is begonnen met vroege variëteiten, maar het lijkt erop dat grootste deel van het seizoen iets later begint.

"We hadden niet de beste winter, omdat de kou wat later kwam. Sommige teeltgebieden kregen niet genoeg regen, dus waren de dammen niet vol genoeg. Het is een beetje een krappe situatie," legt Jacques du Preez van HortGro uit.

Terwijl het land overgaat in de lente hebben telers genoeg water nodig. Teveel water en kou maken de situatie echter erger en het zal een uitdaging voor veel telers zijn om hun watervoorraden te beheren in de rest van het seizoen.

Sommige Aziatische markten hebben hun deuren geopend voor Zuid-Afrikaans steenfruit. Echter zijn dit er nog niet zoveel als voor appelen, zegt Jacques.

"We wachten met spanning de plannen af om China binnen te gaan," legt hij uit. "Maar dit zal een aantal jaren duren. Het Oosten is nog steeds een groeiende markt voor ons. Als je kijkt naar wat Chili naar het Oosten stuurt, kun je zien dat de mogelijkheden er zijn. We moeten alleen maar groeien, deze markten ontwikkelen en daar beginnen te exporteren."

Er is veel nieuwe hectare aan pruimen, nectarines en perziken beplant volgens Jacques. Hij verwacht echter soortgelijke volumes als het vorige seizoen, misschien een klein beetje daarboven..

"Abrikozen zijn de uitzondering. Er zijn geen nieuwe beplantingen geweest, dus ik verwacht dat dat er iets minder zijn," besluit hij. "De markt voor abrikozen staat onder veel druk wegens de moeilijke timing rond kerst en een gebrek aan populariteit en ook variërende kwaliteit en verzendingen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.