Bayern: veel oogstuitval bij herfstgroenten

De Beierse telers van vollegrondsgroenten kunnen dit jaar slechts een kleine oogst bijeenbrengen. Bij herfstgroenten zoals wittekool, rodekool, selderij en rode bieten valt de oogst tot wel 50 procent kleiner uit."Voor deze oogstuitval is het weer verantwoordelijk", zegt Josef Apfelbeck, voorzitter van het 'Landesverbandes bayerischer Feldgem├╝sebauer'. De kou in het voorjaar en de droogte in de zomer hebben de groei erg belemmerd. Natuurlijk is er regionaal sprake van verschillen, maar in heel Bayern moet men rekenen op een oogstuitval van 25 tot 50 procent.

Voor de telers is deze misoogst dubbel pijnlijk. Want hier bovenop komen ook nog hogere loonkosten vanwege de invoering van het minimumloon. Van compensatie door middel van hogere groentenprijzen is tot nu toe geen sprake. Reeds in het voorjaar eisten de telers hogere prijzen om de kosten te kunnen dekken. De levensmiddelenhandel heeft hier vaak op gereageerd door te dreigen over te stappen op importproducten.

De telers hopen echter met kwaliteit, versheid en korte transportafstanden goede argumenten tegen import te hebben. Ook reageren de consumenten zeer terughoudend wanneer zij erachter komen dat bijvoorbeeld de augurken niet uit Bayern maar uit India of Vietnam komen.

Of de consumenten meer moeten betalen voor zuurkool of rode bieten in een pot hangt van de levensmiddelenhandel af. Josef Apfelbeck vreest dat de problemen voor de Beierse telers zelfs nog groter worden: "Als bij de stijgende loonkosten de levensmiddelenhandel niet meer voor de groenten wil betalen, zal de lokale teelt in elkaar storten."

Bron: www.bayerischerbauernverband.de

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.