Veel belangstelling voor teelt, maar middelen ontbreken

Ghana: Grootste uitdaging zoete aardappelteelt is krediet krijgen

Landbouworganisaties in arme plattelandsregio's betreuren het uitblijven van financiële ondersteuning bij de teelt van zoete aardappelen, terwijl de ontwikkeling van deze sector juist mogelijkheden biedt om de extreme armoede in deze gebieden aan te pakken. Emmanuel Darkey, van het commerciële aardappelteeltbedrijf E.Darkey & Associates, legt uit dat er voldoende telers zijn die belangstelling hebben voor de zoeteaardappelteelt maar dat zij problemen hebben om dit te financieren.

"De grootste uitdaging in de aardappelteelt is het krijgen van krediet. Banken verstrekken geen leningen aan dergelijke ontwikkelingsprojecten. De steun van financiële instellingen is echter wel noodzakelijk om deze kwetsbare en arme groep telers te helpen," licht Darkey toe.

Volgens Darkey is de teelt van zoete aardappelen zo interessant vanwege de goede opbrengsten per hectare. Een oppervlakte van 0,4 hectare zou minimaal 10 ton opleveren. "Momenteel nemen we aardappelen bij telers af tegen een prijs van €0,24 per kilo, wat betekent dat opbrengst voor de producent minstens €2370,20 per 0,4 hectare is. Met aftrek van productiekosten ter waarde van zo'n €711 komt dit neer op een bedrag van €1659,14 per 0,4 hectare."

Darkey heeft er tijdens een radio-evenement nogmaals op gewezen dat het veiligstellen van kredieten aan telers bijdraagt aan een gezonde voeding voor meer dan 40 miljoen kinderen, die aan vitamine A-tekort lijden.

Bron: ghanaweb.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.