Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Telers moeten organiseren

Turkije: Tomaten 11 eurocent

De Turkse citroenoogst, waarvan de export jaarlijks €267 miljoen oplevert, is al lang bezig, maar toch vinden producenten het moeilijk markten voor hun producten te vinden. Ook kunnen er geen kopers worden gevonden voor tomaten, die daardoor bij hun telers blijven liggen. Semih Karademir, voorzitter van de Kamer van Landbouwingenieurs in Adana, zei ook dat producenten moeilijkheden ervaren met de verkoop van citroenen, hoewel het een belangrijk exportproduct is. Karademir meldt dat van de 750.000 ton in Turkije geproduceerde citroenen er 400.000 ton wordt geëxporteerd. Maar omdat Turkije geen serieus landbouwbeleid heeft, ervaart de markt problemen, aldus de voorzitter.

"Hoewel onze producenten nu bezig zijn met de oogst van een belangrijk exportproduct, hebben ze toch moeite om de citroenen kwijt te raken. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan een serieus landbouwbeleid. De producent is hierdoor ongeorganiseerd. Bovendien zijn er problemen op de markt, vanwege de crisis in Rusland. Maar Turkije zou ook buiten die Russische export om effectief moeten kunnen handelen. Als er echter bij de producenten geen gebrek was aan organisatie van productie tot exportpunt, zouden er geen marktproblemen meer zijn. Nu is de citroenoogst begonnen, maar heeft het ministerie van Economische Zaken nog steeds geen onderzoek gedaan naar de citroenmarkt. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren om de exporteurs te ondersteunen", aldus Karademir.

Tomaten dalen tot 11 eurocent
De voorzitter van de Kamer van Landbouw in Erdemli, Ahmet Oger, verklaarde dat in zijn district 2 miljoen ton tomaten worden geteeld op 2 miljoen are, waarmee de oogst een aanzienlijke bijdrage levert aan de economie van het land. Oger liet weten dat de tomaten die van juli tot eind november worden geoogst, begonnen met een prijs van 21 cent per kilo (rechtstreeks van het land), maar dat die prijs daalde tot 11 cent. In het algemeen hadden Turkse producenten de afgelopen periode te maken met steeds meer problemen in de tomatenverkoop.

Oger: "In de hoop goed geld te verdienen met de tomatenteelt, sloten producenten een lening af bij de banken, maar omdat ze nu niet veel geld verdienen, komen ze in de problemen. Ondanks de prijsdaling is het nog steeds moeilijk kopers te vinden. Tomaten worden zelfs voor 11 cent niet verkocht. Maar we moeten de tomaten nu wel oogsten, omdat de grond besmet raakt als we ze laten staan."

Source: aydinlikgazete.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.