El Nino bedreigt Afrikaanse citrussector

Vanwege de invloed van El Nino wordt er in de Zuid-Afrikaanse maisgordel amper nog regen voorspeld. Naar verwachting zal het toch al droge gebied in de zuidelijke regio's in de toekomst met nog grotere droogte te maken gaan krijgen. Terwijl de oostelijke regio's mogelijk door overstromingen getroffen zullen worden. Deze gevolgen van klimaatsverandering zullen verder bijdragen aan de troosteloze situatie van 's werelds armste continent waar vanwege de opkomende Chinese economie de goederenprijzen ingestort zijn.Maisproductie
Hulporganisatie Oxfam waarschuwde onlangs dat 10 miljoen mensen in Afrika mogelijk getroffen zullen worden door hongersnoden als gevolg van droogte en uitzonderlijke regenval veroorzaakt door een 'super' El Nino. De droogte heeft de maisproductie in de voornaamste productieregio in Zuid-Afrika het afgelopen seizoen met een derde verminderd en zal naar verwachting voortduren naarmate El Nino krachtiger wordt.

De inflatie in Afrika zwakte van 5% in juli af naar 4.6% in augustus. De centrale bank heeft aangegeven dat de droogte een bron van zorg blijft vanwege zijn invloed op de voedselprijzen. Zuid-Afrika is de op één na grootste citrusexporteur ter wereld, een sector waar ruim €5,5 miljard in omgaat. De noordelijke regio, Limpopo, waar een derde van de citrus geproduceerd wordt heeft inmiddels te maken met waterbeperkingen.

Buurland Zimbabwe is ook zwaar getroffen door de droogte en zag zijn maisvolume dit jaar met de helft afnemen naar 742.00 ton.

Klik hier om verder te lezen op agweek.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.