NEPG: aardappelproductie 13% lager dan vorig jaar

Uitgaande van proefrooien en voorinformatie, verwacht de NEPG (North Western Potato Growers) een totale opbrengst van 24.818 miljoen ton consumptie aardappelen in de vijf aangesloten landen. Dit is 300.000 ton hoger dan de verwachting van begin september. De totale productie ligt dan 13% lager dan vorig seizoen en 1,6% minder dan het vijfjarig gemiddelde. De NEPG plaatst echter wel enige kanttekeningen aangaande de eventuele kwaliteit later in de opslag. Op het moment wordt er volop gerooid onder goede weersomstandigheden, alhoewel de oogst later is dan vorig seizoen en op 2 oktober in de 5 landen nog een 40% gerooid moet worden. Er zijn grote verschillen te melden. Zo is het in Zuid-Duitsland te droog en in Noord-Duitsland, Vlaanderen en Flevoland nog aan de natte kant. In die gebieden zitten nog veel aardappelen in de grond. Vanwege grote hoeveelheden regen begin september wordt er regelmatig rot geconstateerd en is het gemiddelde onderwatergewicht aan de lage kant. De gemiddelde kwaliteit lijkt goed met een redelijke knollental. De eerder genoemde angst voor doorwas lijkt mee te vallen, doch nog steeds aanwezig. Voorzichtigheid tijdens het inschuren is geboden om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen.Positieve stemming
De NEPG is over het algemeen positief gestemd voor seizoen 2015/2016. Als gevolg van een gemiddeld lager onderwatergewicht en meer tarra, zal de industrie meer grondstof nodig hebben om tot dezelfde productie te komen als vorig jaar, terwijl zich er voldoende mogelijkheden aandienen op uitbreiding van de export van verwerkt product. Export van verse consumptie aardappelen biedt dit
jaar volop kansen en mogelijkheden. De zuidelijke landen en de landen in Oost Europa hebben zelf allemaal duidelijk minder aardappelen, waardoor export naar deze landen al vroeg op gang is gekomen, doch belemmerd werd door een tekort aan kwalitatief goede aardappelen, veroorzaakt door moeilijke rooiomstandigheden en rot in de partijen. Pok en schurft is ook meer aanwezig dan vorig seizoen.

Het mooie weer van de laatste week heeft ertoe bijgedragen dat het onderwatergewicht in diverse percelen aardappelen iets is toegenomen.
Opvallend is ook dat er zo laat in het seizoen nog redelijk veel percelen "groen" staan (Markies) hetgeen opbrengstverhogend werkt, maar ook meer risico met zich meebrengt. De NEPG verwacht over 5 weken de definitieve opbrengstcijfers te kunnen publiceren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.