Belgische diepvriessector op Expo Milaan:

"Zonder diepvriesproducten zou EU-voedselverspilling met 5,5 miljoen ton stijgen"

Tholen - Op 2 oktober presenteerde de Belgische AGF-diepvriessector over het belang van diepvriesgroenten en fruit. Aan het woord waren onder andere Bernard Haspeslagh, Nele Cattoor en Professor Wayne Martindale. Nog tot eind oktober vindt in Milaan de Wereldtentoonstelling plaats met als centraal thema 'Voedsel voor de planeet, energie voor het leven' ('Feeding the Planet, Energy for Life').Bernard Haspeslagh, voorzitter Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerking en de handel in industriegroenten, vertelde dat de Belgische West-Vlaamse regio ideale groeicondities heeft voor groententeelt. Daarnaast heeft West-Vlaanderen een centrale ligging in Europa, dus ook grote voordelen op logistiek gebied: " België wordt ook wel de groententuin van Europa genoemd. Een derde van de Europese diepvriesgroenten wordt daar ook geteeld op een areaal van ongeveer 55.000 hectare. Het merendeel van de productie is bestemd voor export."Wayne Martindale, UK

Prof. Wayne Martindale, Sheffield Hallam University : "Wat kan de bewerkte sector doen om een antwoord te bieden op de uitdagingen van voedselverspilling? "Uit onderzoek blijkt wel dat er minder voedselverspilling is doordat er diepvriesproducten en andere bewerkte producten worden gebruikt. Als er geen diepvriesproducten beschikbaar waren in de EU, zou de voedselverspilling met 5,5 miljoen ton per jaar stijgen. Dat is 15% meer dan de 37 miljoen ton die huishoudens jaarlijks verspillen in de EU." Hij behandelde nog diverse onderwerpen zoals de voedselketen en besloot met het doel: "A zero food waste future - a secure and sustainable option."

Ir. Nele Cattoor, adviseur voedingswetgeving bij Vegebe
"Vers en bewerkt hebben beide hun waarde en vullen elkaar aan. Bij het bepalen van de voedingswaarde moet ook worden gekeken naar het soort groenten en de variëteit. Verwerken kan op veel manieren die allemaal een andere invloed kunnen hebben op de voedingswaarde", vertelde Nele. "Steeds meer consumenten worden zich bewust van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van groenten. Deze worden jammer genoeg vooral gerelateerd aan het verse en niet aan het ingevroren of gesteriliseerde product. De consument ziet 'vers' als natuurlijk, volledig en bijgevolg rijk aan nutriënten, terwijl het verwerken van groenten vaak onterecht aanzien wordt als een proces dat het nutriëntgehalte sterk reduceert. UV Gent heeft dit onderzocht. Eén van de belangrijkste conclusies van dit onderzoek is dat het vitaminegehalte van groenten niet alleen afhankelijk is van het type groente, maar dat verschillende variëteiten van eenzelfde groente ook sterk verschillende vitaminegehaltes kunnen hebben. Klik hier voor het volledige rapport van UV Gent.

www.belgianfrozenveg.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.