Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kun je aardappelen telen in de ruimte?

In de film The Martian verandert de geplande vier weken durende Marsmissie van een gestrande NASA-astronaut noodgedwongen in een overlevingsmarathon. Om te zorgen voor genoeg voedsel tot het moment dat hij gered zal worden, maakt de astronaut (gespeeld door Matt Damon) van zijn tijdelijke woonruimte een ruimteteeltbedrijf, met het enige gewas dat hij tot zijn beschikking heeft heeft: de aardappel.

Ruimteteeltonderzoeker Bruce Bugbee laat weten dat het verhaal het vrijwel bij het rechte eind heeft. Bugbee runt het Gewas Fysiologie Lab aan Staatsuniversiteit van Utah en heeft de laatste dertig jaar voor NASA onderzocht hoe je voedselmiddelen kunt telen op ruimteschepen. "Als je in een ruimteschip gedwongen moet vertrouwen op het telen van slechts één gewas, dan is de aardappel een goede keuze", aldus Bugbee. "Aardappelen bevatten veel koolhydraten en kunnen een groot onderdeel van je voedingspatroon uitmaken."

De voedingsdeskundigen waarmee Bugbee sprak, waren niet zo enthousiast over zo'n extreme monocultuur. Natuurlijk is het voor mensen op aarde een goed advies om je voeding te diversifiëren, maar tijdens een ruimtemissie is er gewoon niet genoeg ruimte voor verschillende soorten planten.
Publicatiedatum: