Kees Oskam:

"Export peren naar Brazilië toegestaan, maar niet aan orde door zwakke Reaal"

Tholen - Jarenlang was fruitexporteur Kees Oskam betrokken bij het verkrijgen van markttoegang van Nederlandse peren naar Brazilië. Na enige vertraging is de export nu onder strenge condities mogelijk, maar mede doordat de Braziliaanse Reaal naar een dieptepunt is gezakt, is export van Hollandse peren momenteel niet aan de orde. "Onze peren worden nu te duur."

"De algehele perenexport loopt redelijk goed en eigenlijk alle Europese bestemmingen doen wel mee: van Duitsland, tot het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Zuid-Europa. Ik heb uiteraard wel wat lijntjes naar Brazilië uitgelegd, maar als ik prijzen afgeef, blijft het vrij stil aan de andere kant van de lijn. Ondanks het gegeven dat Portugal te maken heeft met een forse reductie van de Rocha-perenoogst en dus stevigere prijzen af moet geven, is export van onze peren nog niet aan de orde. En als ik meer geld in Europa kan beuren, zonder de strenge eisen, stuur ik geen peren naar Brazilië", concludeert Kees.Aan de peren voor de export naar Brazilië zijn eisen gesteld met betrekking tot de fruitmot. Op basis van deze eisen komen alleen percelen in aanmerking, die zijn aangemeld voor de export naar China en die voldoen aan de daarvoor geldende eisen (o.a. tweewekelijkse monitoring, toepassing feromoonverwarring / vallen). "Er zijn niet zoveel peren beschikbaar die aan deze eisen voldoen. Ik heb de beschikking over voldoende exportgeschikte peren, maar het is maar de vraag of we er dit seizoen iets mee kunnen voor de Braziliaanse markt."

De perenprijs ligt momenteel op een redelijk niveau en ontevreden is Kees dus ook zeker niet. "De vraag is redelijk goed en breed, wel staat de prijs momenteel wat onder druk, maar ik verwacht dat die binnen een week tot tien dagen wel zal stabiliseren."

Voor meer informatie:
Handelsmaatschappij Jan Oskam
Kees Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.