Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vers gesneden spinazie pas na 24 uur verwerkt

Babyspinazie voor minimale verwerking kan in het voorjaar het best 's morgens vroeg geoogst worden. De groente kan bovendien 48 uur opgeslagen worden tot verwerking zonder dat de kwaliteit ernstig achteruitgaat. 

De kwaliteit en houdbaarheid van babyspinazie kan worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder genotype, rijpheidsgraad, groeiomstandigheden en het juiste oogstmoment. Temperatuur en lichtintensiteit komen daarbij gewoonlijk naar naar voren als belangrijke elementen.

Een Spaans onderzoeksteam bestudeerde het effect van het tijdstip van oogsten en de tijd tot verwerking op de kwaliteit van vers gesneden babyspinazie. 

Er werden twee trials uitgevoerd, waarvan één in de winter (januari) en één in het voorjaar (april) om te kijken of het seizoen van invloed kan zijn bij het optimaliseren van het oogsttijdstip en de tijd tot verwerking. Er werden drie tijdstippen (8:30, 13:00 en 17:30) en opslaguren tot verwerking (3, 24 en 48 uur) getest.

Uit de resultaten bleek dat het tijdstip van oogsten en de tijd tot verwerking het transpiratiepercentage en dus het watergehalte van babyspinazie beïnvloeden. 's Winters werden de verschillen die gevarieerde tijdstippen opleverden gereduceerd naar mate de spinazie langer werd opgeslagen voor verwerking. Dit hield echter op na 24 uur. 

In het voorjaar bleven de verschillen wel gehandhaafd. Spinazie die 's morgens vroeg (8:30) werd geoogst had een hoger watergehalte, fermere structuur, levendigere kleur, goede visuele kwaliteit en een lager transpiratiepercentage. Deze eigenschappen behield de babyspinazie zowel bij een tijd tot verwerking van 24 als van 48 uur.

Het volledige onderzoek is te lezen op:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415300491

Bron: Yolanda Garrido, Juan A. Tudela, María I. Gil, 'Time of day for harvest and delay before processing affect the quality of minimally processed baby spinach', 2015, Postharvest Biology and Technology, Vol. 110, pagina 9â€"17.

Contacts:

María I. Gil
Research Group on Quality, Safety and Bioactivity of Plant Foods, Food Science and Technology Department, CEBAS-CSIC
P.O. Box 164, E-30100 Espinardo, Spain
Email: migil@cebas.csic.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.