Spinazie versterkt de spieren

Misschien had Popeye toch gelijk: van spinazie word je sterker. Onderzoekers aan de Washington University School of Medicine in St. Louis hebben ontdekt dat de hoge concentratie nitraat in groene bladgroenten, zoals spinazie en bieten, de spierkracht verbetert.

Een onlangs in het blad 'Circulation Heart Failure' gepubliceerde studie beweert dat het drinken van geconcentreerd groentesap, in dit geval bietensap, de spierkracht van patiënten met hartfalen deed toenemen. 

"Het is een kleinschalig onderzoek maar we hebben aanzienlijke verschillen in spierkracht aan weten te tonen in de twee uur nadat patiënten het bietensap had gedronken," legt onderzoeker Linda R. Peterson uit. "Veel dagelijkse handelingen vergen kracht, zoals opstaan, tillen en traplopen en zijn van invloed op het welbevinden van patiënten," licht Peterson toe.

Nitraat uit bietensap, spinazie en andere groene bladgroenten, zoals rucola en bleekselderij, wordt door het menselijk lichaam omgezet in stikstofoxide. Deze stof heeft een ontspannende werking op de bloedvaten en een gunstig effect op de stofwisseling.

Vastgesteld werd dat in de twee uren na de behandeling de spierkracht van de patiënten boven de knie met 13% verbeterde. Ook stelden de onderzoekers vast dat de deelnemers geen nadelige bijwerkingen van het bietensap ervoeren, zoals een versnelde hartslag of dalende bloeddruk, wat zeer belangrijk is voor patiënten die lijden aan hartfalen.

Bron: newsmax.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.