Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Populaire groenten belanden minder vaak in de vuilnisbak

Onderzoek wees uit dat wanneer schoolmaaltijden populaire groenten bevatten, deze minder vaak eindigen in de vuilnisbak. Dit onderzoek werd gedaan door een team van het Texas A&M University System.

Een team onder leiding van Texas A&M AgriLife Research en het Institute for Obesity Research and Program Evaluation aan het Texas A&M University heeft het voedselafval van drie basisscholen in Bryan en Dallas geanalyseerd. De scholen doen mee aan het nationale schoollunchprogramma.

"Ons onderzoeksteam heeft gekeken naar de vraag of er een relatie is tussen de keuze voor bepaalde voorgerechten en de consumptie van groenten," zei Dr Oral Capps Jr., een AgriLife Research econoom op het College Station. "Wij hebben ondervonden dat de populaire voorgerechten, zoals hamburgers en kipnuggets, zorgen voor meer verspilling van de minder populaire groenten."

Ook ziet Capps dat er minder weggegooid wordt als de maaltijd gecombineerd is met een aardappelgerecht als aardappelkoekjes, ovenfriet of partjes. Dan is de hoeveelheid afval zelfs het minste. "Ons onderzoek toont aan dat het afstemmen van de groenten in een maaltijd op scholen een positieve invloed kan hebben op de groentenconsumptie. Wat erg belangrijk is voor de studenten dat zij energie en goede voedingsstoffen halen uit een maaltijd," zegt Capps.

Resten werden gescheiden in verschillende afvalzakken en elke zak werd gewogen. Wanneer de studenten door de lunchlijn liepen, werd er een sticker op het dienblad geplakt om de groenten en de maaltijdkeuze vast te stellen. Studenten op het gratis lunchprogramma werden ook beoordeeld op afval. Het dienblad met de bijbehorende sticker werd gewogen en opgenomen om te helpen het totale voedselafval te berekenen.

Deelnemers van het onderzoeksteam waren Dr. Peter Murano, universitair hoofddocent van de afdeling van voeding en voedselwetenschap, oprichter en voormalig directeur van het Institute for Obesity Research and Program Evaluation aan de Texas A & M; Ariun Ishdorj, assistent-professor in de afdeling van de agrarische economie aan de Texas A & M; en Maureen Storey, voorzitter en algemeen directeur van de Alliantie voor Potato Research and Education.



Dit onderzoek is te vinden op http://bit.ly/1JEbPjz .
Publicatiedatum: