Strengere grenscontroles Wit-Rusland en Kazachstan

Russische regering gedaagd voor vernietigen voedsel

Dat de Russische regering opdroeg geboycotte producten te vernietigen, roept veel reacties op in Rusland. Communisten willen het voedsel uitdelen aan armen. Anderen stellen voor de producten in te zetten voor energieopwekking. Een consumentenorganisatie daagde de staat vanwege de vernietiging. In de Doema is een wetsvoorstel gedaan om alle betrokken partijen bij smokkel te vervolgen. De grenscontroles tussen Rusland en Wit-Rusland en Kazachstan worden aangescherpt. Naast hoofdwegen worden ook binnenwegen gecontroleerd om op die manier de smokkel aan te pakken. Zeventien Moldavische bedrijven hebben toestemming gekregen de export naar Rusland te hervatten. De Duitse minister van Landbouw is bereid met Rusland te praten over een einde aan de boycot. Ook Medvedev liet doorschemeren dat de grenzen niet voor eeuwig gesloten zullen blijven. Armenië spint garen bij de situatie. Het land zag de export naar Rusland fors stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Russische regering gedaagd voor vernietigen voedsel
De Russische Consumentenrechten beschermingsorganisatie OZPP heeft de Russische staat voor de rechter gedaagd vanwege de vernietiging van geboycot voedsel. Vorige week vernietigde Rusland voedsel dat onder de boycot valt, wat tot woede onder de Russische bevolking leidde. Vorige maand vaardigde president Poetin een decreet uit dat de vernietiging van het voedsel beval. De OZPP wil het decreet voorleggen aan de Hoge Raad. "Consumenten voorzien van kwalitatief goede en veilige landbouwproducten, kaas en ander voedsel, ongeacht het land-van-herkomst, kan geen bedreiging zijn voor Rusland voedselveiligheid", aldus de organisatie.

Premier Medvedev verdedigde onlangs het besluit. Hij gebruikte een voorbeeld met Poolse appelen: "Deze appelen die geëxporteerd worden zijn ondergedompeld in chemicaliën door de Polen, maar ze eten zelf alleen de goede." Daarbij verwees hij naar het standpunt van een teler uit Krasnodar, die schatte dat een Poolse appel twee keer meer MRL's heeft dan een Russische.
Yuri Luzhkov, oud-burgemeester van Moskou, stelt voor de geboycotte producten niet te vernietigen maar om te zetten naar bijvoorbeeld biogas, kunstmest en brandstof. Communisten in het parlement willen het voedsel uitdelen aan de armen.
Vorige week werd nog een partij AGF onderschept. Van de 592 ton gesmokkelde waar, die onderschept werd, is 552 ton vernietigd.

Russisch wetsvoorstel: iedere betrokken partij bij smokkel strafbaar
In het Russische parlement, de Doema, is een wetsvoorstel ingediend om alle betrokken partijen bij smokkel te kunnen vervolgen. Doel is om niet alleen de smokkelaars aan te pakken, maar ook de handelaren die profiteren van de smokkel zonder dreiging van vervolging, aldus de Doema. Volgens de initiatiefnemers kunnen de geboycotte producten eenvoudig worden toegevoegd aan de wet rond smokkel van alcohol en tabak. De maximum straf onder deze wet is 12 jaar gevangenis en hoge boetes. "Het is eerlijk om dezelfde straf op te leggen aan smokkelaars van alcohol en tabak als aan hen die de beslissing van de autoriteiten rond de voedselboycot negeren," aldus een parlementslid. Toeristen die producten binnen de wettelijk toegestane hoeveelheden vervoeren, vallen niet onder deze wet.

Strengere grenscontroles Wit-Rusland en Kazachstan
Grenscontroles tussen Rusland en buurlanden Wit-Rusland en Kazachstan worden opnieuw aangescherpt. Dat laat de Russische fytosanitaire dienst weten. De inspectie zegt ook de rijkswegen en binnenwegen beter te gaan controleren. Waar de extra controleposten ingericht zullen worden is nog onbekend. Daarvoor wordt gekeken naar plaatsen die veel gebruikt worden door smokkelaars. De financiële armslag van de organisatie is echter niet vergroot, wat de mogelijkheden beperkt.

Moldavisch fruit naar Rusland
De Russische fytosanitaire dienst heeft 17 Moldavische fruitbedrijven toestemming gegeven de export naar Rusland te hervatten. Na inspecties bleken er geen bezwaren te zijn. Toegestane producten zijn appelen, peren, kweeperen, kersen, perziken, nectarines en pruimen. De inspectie prees de regio Gagauzia en de telers in het gebied. De gouverneur van de regio vindt het een logische stap om een akkoord tussen de landen te bereiken. Hij verwacht dat de hervatting van de export de telers die in crisis verkeren zal helpen.

Duitse minister staat open voor gesprek Rusland
De Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt, zegt open te staan voor een gesprek met Rusland over de mogelijkheid de boycot op te heffen. Aangezien de boycot aan beide zijden schade berokkend is de minister bereid om alles te doen wat in zijn macht ligt om samenwerking te zoeken.

Medvedev: boycot niet eeuwig
Premier Medvedev roept de landbouwsector in Rusland op om gebruik te maken van de huidige situatie en door te ontwikkelen. De boycot biedt volgens hem een uitgelezen kans om de sector op een hoger niveau te krijgen, maar hij zei ook dat de boycot niet voor eeuwig duurt. De sector moet zich focussen op producten voor de exportmarkt en voor de binnenlandse markt.

Armenië exporteert meer naar Rusland
In een persbericht van het Armeense Ministerie van Landbouw schrijft de regering dat de export naar Rusland fors is gestegen. Dit jaar ging 83% van de AGF-export naar Rusland, een jaar eerder was dat nog 30%. In totaal staat de exportteller op 50.300 ton, waarvan 21.000 ton abrikozen. Andere grote producten zijn perziken, pruimen, kersen, tomaten en komkommers.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.