"Jack Groenewegen: "Prominent wil helemaal niet meer veranderen"

Fotoreportage 20 jaar Prominent

Tholen - Duitsers die de Nederlandse 'Wasserbomben' niet konden waarderen, zorgden twintig jaar geleden tot de oprichting van Telersvereniging Prominent om kwaliteitstomaten te gaan leveren met een eigen blok om aan de wensen van de markt te voldoen. De zes ondernemers kozen ervoor om in plaats van losse tomaten juist trostomaten te gaan telen, om zo het imago van de Nederlandse tomaat te redden. Van zes telers is de vereniging inmiddels uitgegroeid naar 25 leden met een gezamenlijk areaal van 271 hectare trostomaten. Gisteren, 1 juli, werd in De Viersprong in 's-Gravenzande het 20-jarig jubileum gevierd met de medewerkers, telers, klanten en overige relaties.


Voor de gelegenheid waren de leden keurig in Prominent-style aangekleed. Klik hier voor een uitvergroting

"Jan van Kester belde me op een middag op. Hij zei: We moeten snel naar de notaris, want Gartenfrisch wil ook een vereniging oprichten en we moeten natuurlijk wel de eerste zijn", zo blikte de huidige voorzitter Jack Groenewegen terug op de beginperiode. Van Kester werd de eerste voorzitter van Prominent. Vervolgens stond Jan van der Voort 15 jaar aan het roer van de verenging, waarna hij anderhalf jaar geleden werd opgevolgd door Jack Groenewegen. "Onlangs hadden we een storing in het systeem omdat we de miljoenste pallet hadden afgeleverd. Weet je wel hoe bar veel tomaten dat zijn?'"


De oud-voorzitters Jan van der Voort, Ad van Kester, huidig voorzitter Jack Groenewegen en directeur Arne van Aalst

De voorzitter memoreerde de mijlpalen in de 20-jarige historie van Prominent, zoals de start van het DC, de innovatiekassen Groeneweg I en II en het besluit om de verkoop zelf ter hand te nemen en vervolgens The Greenery te verlaten. Hij gaf aan zich goed te voelen bij de strategie om samen met de ketenpartners de eindklant te kennen en de retail te bedienen. "Bij Purple Pride zien we hoe succesvol dat kan werken."


Jack Groenewegen

"Er zou van alles anders moeten in de sector, maar Prominent wil helemaal niet veranderen. We willen graag samenwerken - dat is in al die jaren zelfs onze specialiteit geweest - maar hoeven niet zo nodig meer samen te gaan. Wel zoeken we graag naar de meest efficiënte keten. Natuurlijk blijven er de nodige vragen. Wil de bank mee ondernemen? Gaan er na Kwekerij De Grevelingen meer bedrijven onder de coöperatie vallen?", vroeg Jack Groenewegen hardop af.

Klik hier voor de fotoreportageBestuur Prominent

Directeur Arne van Aalst bedankte alle medewerkers die het 20-jarig jubileum mogelijk hadden gemaakt en zette vervolgens de drie voorzitters in het zonnetje - "telers zijn niet altijd het makkelijkste en kunnen nog weleens eigenwijs zijn" - met de uitreiking van het glossy jubileummagazine. Hij benadrukte het het plezier altijd aan de basis staat van de passie, die dagelijks wordt geleverd. "We staan bij onze afnemers bekend als een betrouwbare partner en leverancier van een topproduct. Feitelijk zijn we de pioniersfase al lang voorbij, maar dezelfde cultuur als bij de start van Prominent heerst hier vandaag de dag nog, al is de professionalisering volop doorgezet."

Sector in beweging
"Terugkijkend op 20 jaar Prominent, kunnen we constateren dat de sector enorm veranderd is en nog steeds aan het veranderen is," aldus Arne. "We zijn aan het transformeren van puur product(ie)gericht denken naar marktgericht denken. Het vergt moed om te veranderen, ook binnen Prominent. De tuinbouw is niet alleen 'Westland' of laten we zeggen Nederland. We leven in een geglobaliseerde wereld waarin heel andere spelregels gelden. Binnen Prominent zijn we bezig met veranderingsmanagement, zo maakt de oudere generatie plaats voor de jongere. En stellen we onszelf kritische vragen. 'Kunnen we opboksen tegen de oprukkende schaalvergroting? En is de strategie die we de laatste vijf jaar hanteren ook de juiste voor de toekomst?' Indien we deze vragen goed weten te 'beantwoorden' zal Prominent zeker haar 30-jarig bestaan in 2025 mogen vieren. Ik kijk er naar uit!" 

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven