Pakistaanse mango-exporteurs reageren op EU-invoerverbod

Naar aanleiding van een lading mango's, die vorige week in Amsterdam afgekeurd werd nadat er fruitvliegen in waren ontdekt, heeft FreshPlaza contact gezocht met een aantal Pakistaanse exporteurs om hun reactie op het voorval te horen. Het is de eerste keer dit seizoen dat iets dergelijks voorkomt en het heeft mangocontroles op scherp gezet.

Marketing directeur van Durrani Associates, de heer Babar Khan Durrani, denkt dat het Pakistaanse Department of Plant Protection (Ministerie van Gewasbescherming), belast met het controleren van de quarantainestatus van mango's, haar plicht verzaakt heeft. Hij geeft aan dat het fruit door een groot aantal landen goedgekeurd is, waaronder Australi├ź, China, Korea, Vietnam en Iran. "Vorig jaar exporteerden we 5.000 ton mango's naar Europa en er is geen enkele lading onderschept."

 
Hij is van mening dat het Department of Plant Protection, insectendeskundigen aan zou moeten stellen zodat zij alle plagen en ziektes die buiten de quarantaine vallen, kunnen opsporen bij exportproducten. Wij zijn de grootste exporteur naar Europa, dus in het geval van quarantaineproblemen, raakt dat ons het hardst. Ik verzoek de Pakistaanse autoriteiten dan ook om met klem om hun beleid te herzien, zodat problemen aan boord en niet op de bestemming aan het licht komen. We werken er hard aan om onze kwaliteit te bewaken."

De heer Wajahat Gardazi, van Mumtaz Agri Farm, legt uit dat in Pakistan alle landbouwbedrijven geregistreerd worden door het Department of Plant Protection en dat al het mogelijke in het werk gesteld wordt om de fruitvliegproblematiek te voorkomen. "We hanteren een protocol voor heet-water behandeling, dat zorgvuldig uitgevoerd wordt door zowel telers, verwerkende bedrijven, exporteurs, als door het Pakistaans Ministerie voor Quarantaine."

De onderschepping baart hem zorgen "aangezien we de afgelopen twee jaar allerlei maatregelen hebben genomen om de aanwezigheid van fruitvliegen in onze boomgaarden uit te bannen en om er zeker van te zijn dat een dergelijk voorval ons in de toekomst niet nogmaals zou overkomen."

Tot slot bevestigt Tariq Khan van Lutfabad Fruit Farm, dat mango's gedurende 60 minuten een heet-water behandeling ondergaan van 40 graden Celsius. Dus wanneer er toch een vracht afgekeurd is, kan dat maar twee oorzaken hebben: ofwel hadden de mango's geen heet-waterbehandeling gehad of er zijn onbedoeld onbehandelde mango's tussen de lading terecht gekomen.

Hij vertelt dat het Department of Plant Protection zich momenteel beraadt, maar dat het ook van belang is om de faciliteiten, waar de heet-waterbehandelingen plaatsvinden, te bekijken omdat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om er op toe te zien dat het fruit niet met elkaar vermengd wordt. Om dit te controleren, zouden ter plaatse inspecteurs aangesteld moeten worden. Het is in het belang van Pakistan dat een dergelijk voorval niet nog eens voorkomt, met name niet nu het seizoen in volle gang is.

 
Voor meer informatie:
Durrani Associates
Babar Khan Durrani
mob 0092-3212100992
email durrani_associates@yahoo.com
www.durrani-associates.com

Mumtaz Agri Farm
Wajahat Gardaizi
Mob 0092-300-8737775
wajahatg@yahoo.com
 
Lutfabad Farms & Processing Facility
Tariq Khan
Tel: +9261-4581436
Mob: +92-302-8632863
Email ismailzai@gmail.com
www.pmgmultan.org
 
Author: Juan Zea Estell├ęs / Yzza Ibrahim
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven