Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot vervangt tien aspergestekers

Tholen - Vandaag demonstreert de Brabantse aspergeteler Ad Vermeer een robot die volautomatisch asperges uit de grond steekt.


De aspergerobot tijdens een test

Meten
Het Enschedese technologiebedrijf Demcon ontwikkelde samen met hogeschool Saxion de robot in het Twentse TechForFuture-project. De basis voor het concept is de methode van Ad Vermeer, die met behulp van een radar kan meten wanneer de asperges de kop boven het zand uitsteken en dus rijp zijn voor de oogst. Het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) heeft daar aan bijgedragen met een subsidie. Demcon tekende voor de mechanica en elektronica en Saxion ontwikkelde een systeem om het steekmechanisme naar de juiste plek te leiden. De steekunit steekt de asperges ondergronds los en haalt de groente uit het bed. Doordat de robot stopt, steekt en weer verdergaat kan de tractor zelf blijven doorrijden.

60.000 handarbeiders minder
Ad Vermeer: "De machine bestrijkt een hectare per uur en vervangt daarmee 10 mensen. Ik heb uitgerekend dat mijn systeem 60.000 minder handarbeiders vergt als het wereldwijd wordt toegepast. Dus ja, dan kunnen de Polen wel thuisblijven. Gelukkig komen er betere banen voor terug in de hightech industrie. Daar komt bij dat het voor telers steeds moeilijker wordt om die werknemers te vinden. Ze moeten ze van steeds verder uit Oost-Europa weghalen. Uiteindelijk vermindert de machine ook verspilling. Door de precisie wordt het aantal mislukte asperges heel sterk verminderd. "

Binnen twee jaar op de markt
De robot gaat ongeveer een half miljoen euro kosten en Vermeer verwacht dat zijn bedrijf Cerescon per jaar zo'n 30 miljoen euro omzet gaat halen. Hij weet nog niet waar de productie gaat plaatsvinden maar Demcon-directeur Dennis Schipper zegt dat zijn bedrijf daar wel voor in de markt is. Daarnaast benadrukt Vermeer dat de robot zich in een ontwikkelfase bevindt en nog niet in de verkoopfase. "We verwachten de aspergerobot binnen twee jaar op de markt te brengen."

Meer informatie:
TVVE
Therese van Vinken
E: t.van.vinken@tvve.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©