Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FresQ geld (22,7 mln) moet wel teruggevorderd worden

Tholen - Het onterecht uitgekeerde GMO-geld in de FresQ-zaak moet 'in beginsel' wel teruggevorderd worden. Dat staat in een nieuwe brief van staatssecretaris Dijksma.

Het gaat om 22,7 miljoen euro Europees GMO-geld dat tussen 2006 en 2008 onrechtmatig is uitgekeerd aan telersvereniging FresQ. De Europese Commissie heeft dit geld teruggevorderd van de Nederlandse overheid, maar die heeft het niet teruggevorderd van de betrokken telersverenigingen. Voormalig staatssecretaris Bleeker was dat ook niet van plan. Hij stelde dat de terugbetaling voor de operationele programma's groente en fruit 2006-2008 te wijten zijn aan de Nederlandse overheid en dat hij deze kosten daarom niet terugvordert.

Nu schrijft Dijksma dat het geld wel degelijk teruggevorderd moet worden. "Nederland is op grond van de Europese regelgeving in beginsel verplicht om de onrechtmatig geoordeelde steun bij de eindbegunstigden terug te vorderen", schrijft ze. Daarna doet ze er nog een schepje boven: "Deze uitspraak heeft ook tot gevolg dat de intrekking van de erkenning van deze producentenorganisatie vervroegd moet worden."

Het PT besloot in augustus 2013 de erkenning van FresQ in te trekken met ingang van 1 januari 2010. In september 2013 is begonnen met het terugvragen van steun.

De vraag is nu of de zinsnede 'in beginsel', die Dijksma in haar brief schrijft, nog een uitweg biedt. Dijksma schrijft in de brief niet nadrukkelijk dat ze af zal wijken van het beleid van haar voorganger. Mocht dat toch zo zijn, dan is de vraag bij wie de overheid aan gaat kloppen. Per 1 januari 2014 heeft FresQ geen leden meer. De handelsactiviteiten zijn (definitief) beƫindigd. Betrokkenen bij FresQ geven allemaal aan niets meer met de organisatie te maken te hebben.
Publicatiedatum: