AGF-Innovatieprijs nekt octrooi paarse radijskiemen

Tholen - Het octrooi van Taste of Nature op paarse radijskiemen is niet geldig. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten. Al voor het octrooi werd toegekend was de cress openbaar, vindt de rechtbank. Dit blijkt onder andere uit de inzending van het product voor de AGF-innovatieprijs in 2001. Dat maakt het octrooi ongeldig.

Sakura Cress
De uitspraak is een nieuw hoofdstuk in de jarenlange strijd tussen kiemgroentenkwekerijen Taste of Nature en Cresco. Het gaat om de paarse radijskiemen die door Koppert Cress worden verhandeld als Sakura Cress. Sinds september 2001 heeft Taste of Nature hier een octrooi op. Nu heeft de rechter geoordeeld dat dit octrooi niet rechtsgeldig is.

Volgens de rechter was het product al voor de octrooiaanvraag openbaar gemaakt. Zo is er zaad gegaan naar kiemgroentenkwekerij Van der Plas Sprouts en is er product opgekweekt en ingezonden voor de AGF-innovatieprijs, die door Taste of Nature met de paarse radijskiemen gewonnen werd. Volgens Taste of Nature ging het hier om ander zaad, van slechtere kwaliteit. De rechter oordeelt nu dat dit niet zo is en daarom is het octrooi niet rechtsgeldig.

Uitspraak
Taste of Nature moet nu aan Cresco de proceskosten betalen en ook de kosten die Cresco eerder aan Taste of Nature moest betalen. Het bedrijf laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Ze vinden dat innovatie gestimuleerd moet worden in plaats van tegengewerkt - "door bedrijven die liever kopiëren dan zelf innoveren". Daarom gaan ze ook in hoger beroep tegen de uitspraak.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.