Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer transparantie over CBS keuring in Spanje

ZA: citrustelersvereniging adviseert exportstop Spanje

Tholen - De Zuid-Afrikaanse Citrus Growers Association of South Africa (CGA) adviseert een exportstop van citrus naar Spanje. Directe aanleiding is een brief van de Spaanse autoriteiten waarin staat dat Zuid-Afrikaans citrus een grotere bedreiging is voor de verspreiding van CBS dan citrus uit andere derde landen. Daarom wil Spanje het Zuid-Afrikaans citrus strenger controleren.

"Slechts 3,4% van ons exportvolume gaat naar Spaanse havens," vertelt Deon Joubert van CGA uit. "Toch doet Spanje 33% van alle onderscheppingen van CBS. We vinden het risico voor de overige 96% van het fruit dat naar Europa gaat te groot. Zuid-Afrika vraagt alleen om op eenzelfde manier behandeld te worden als andere landen, met dezelfde controles op CBS en dezelfde protocollen." Spanje hanteert strengere CBS regels dan de EU-richtlijnen.



Hij benadrukt dat Zuid-Afrika, als tweede grootste citrusexporteur wereldwijd, een uitgebreid en adequaat Risico Management Systeem heeft. "Dat kost ons meer dan een miljard per jaar. We spuiten, inspecteren pakstations en hebben controles voor transport." Europa is de belangrijkste bestemming voor het Zuid-Afrikaans citrus.

In andere EU-landen, waaronder Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Portugal, blijft de situatie ongewijzigd. "Het verschil is dat in Duitsland of Nederland we goede toegang hebben tot alle testresultaten. We kunnen de faciliteiten bezoeken en krijgen uitleg over de werkwijze, maar deze informatie krijgen we in Spanje niet. Zonder goede feedback is het erg moeilijk om problemen aan te pakken en te verbeteren," betoogt Deon.

Tot slot benadrukt hij dat Zuid-Afrika op de lange termijn de export naar Spanje wil hervatten. "We hebben gesprekken gevoerd met andere landen om ons te verbeteren en mee te kunnen doen op de Europese markt. Ik denk dat we goed fruit hebben, vergelijkbaar met Spaanse producten. Het is een kans voor Spanje om de schappen gevuld te houden met kwalitatief goed product," sluit Deon af.